Lumina care transforma jertfa sangeroasa in biruinta spirituala

Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rostit in deschiderea concertului „Cinstire Sfintilor Martiri Brancoveni”, Ateneul Roman, duminica, 17 august 2014:

Sfantul voievod martir Constantin Brancoveanu a fost mare ctitor de locasuri sfinte, de cultura si de constiinta nationala. A fost, de asemenea, un mare diplomat, un bun administrator si un intelept creator de sinteze spirituale si de strategii pentru mentinerea pacii. Dar, ca o incununare a tuturor acestora, a fost un domnitor crestin care a pecetluit prin sangele sau si al fiilor sai marturia credintei crestin-ortodoxe si a demnitatii nationale, in timpul stapanirii otomane asupra Tarii Romanesti.

Cele trei secole care au trecut de la jertfa Sfintilor Martiri Brancoveni ne-au invatat ca lumina credintei lor jertfelnice trebuie receptata cu recunostinta, ca un dar al lui Dumnezeu pentru neamul romanesc. Un Domnitor crestin care isi daruieste viata pentru credinta si demnitatea poporului sau este un martir care lumineaza devenirea poporului pe care il reprezinta. Sfantul Domnitor Martir Constantin Brancoveanu continua si in cer rugaciunea sa pentru poporul pe care l-a ocrotit si l-a condus cu credinta si cu demnitate in anii lui de domnie. Mostenirea brancoveneasca spirituala, culturala si patriotica este o lumina in istorie, iar coroana cereasca a Sfintilor Martiri Brancoveni este o lumina in vesnicie. Din aceasta lumina, care transforma jertfa sangeroasa in biruinta spirituala, ne hranim mintea si inima pentru a creste duhovniceste in dreapta credinta, in bunatatea inimii si in recunostinta fata de sfintii si eroii Neamului romanesc.

In aceasta atmosfera de pioasa recunostinta se desfasoara concertul vocal-simfonic Cinstire Sfintilor Martiri Brancoveni. El este gandit ca o alaturare de piese muzicale occidentale si orientale, pentru a sublinia ca Domnitorul Martir a fost el insusi o personalitate care a realizat o sinteza cultural-artistica intre Apus si Rasarit. In arhitectura si sculptura, el a ales din Occident ordinea si monumentalitatea, iar din Orient finetea si frumusetea detaliilor. Stilul brancovenesc este o sinteza artistica adaptata la buna-cuviinta a sufletului romanesc, exprimata si prin elemente ale culturii populare romanesti. Din acest motiv, ca ecou muzical al acestei sinteze, vom descoperi in muzica din aceasta seara atat sonoritatile maiestuoase ale curtilor regale occidentale, cat si parfumul luxuriant al Bizantului, dar si adaptari ale unor piese reprezentative din folclorul romanesc. Toate aceste componente muzicale comunica intre ele, confirmand ideea ca pamantul romanesc este un spatiu al sintezei, al armoniei in diversitate, unind pacea smereniei cu elanul creativitatii.

In aceasta seara avem bucuria reintalnirii cu Orchestra Metropolitana Bucuresti si cu formatia corala Accoustic, sub bagheta tanarului si talentatului dirijor Daniel Jinga. Alaturarea lor cu grupul de psalti Tronos al Catedralei Patriarhale este o premiera care deschide noi orizonturi. Totodata, apreciem cu deosebita pretuire contributia maestrului Dorel Visan.

Multumim celor care au sponsorizat realizarea acestui concert vocal-simfonic, in special Primariei Generale a Capitalei si Primariei Sectorului I. De asemenea, multumim celor care au participat in diferite moduri la organizarea acestui eveniment cultural si spiritual. Recunostinta si aprecierea vor fi exprimate si prin acordarea unor distinctii speciale care evoca memoria Sfintilor Martiri Brancoveni si a Doamnei Maria Brancoveanu.

Va dorim o seara binecuvantata, luminata spiritual de cuvinte intelepte si sonoritati muzicale bisericesti, clasice si populare, prin care se aduce un omagiu artistic de Cinstire Sfintilor Martiri Brancoveni.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro

 

Pe aceeaşi temă

18 August 2014

Vizualizari: 613

Voteaza:

Lumina care transforma jertfa sangeroasa in biruinta spirituala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE