Maica Domnului - Protectoarea Municipiului Zalau

Maica Domnului a fost proclamata oficial duminica, 11 septembrie 2011, ocrotitoarea Municipiului Zalau. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, pe platoul din fata Prefecturii, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si Preasfintitul Parinte Petroniu, Episcopul Salajului, alaturi de un sobor impresionant de preoti si diaconi, in prezenta unui numar impresionant de credinciosii,. Cu aceasta ocazie a fost sfintita icoana „Maica Domnului protectoarea Zalaului”, iar la finalul Sfintei Liturghii Fecioara Maria a fost proclamata solemn ca ocrotitoare a municipiului Zalau.

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si-a exprimat bucuria de a participa la un astfel de moment si convingerea ca toti cei prezenti la acest eveniment unic in viata unei cetati si, de asemenea, toti locuitorii Zalaului se vor bucura din plin de ocrotirea si mijlocirea Maicii Domnului.

Preasfintitul Parinte Episcop Petroniu a explicat celor prezenti care este motivatia alegerii Maicii Domnului ca protectoare a Zalaului: „Dumnezeu cunoaste puterea limitata a oamenilor in comparatie cu cea a ingerilor cazuti, precum si lupta apriga a vrajmasului impotriva oamenilor, si de aceea a randuit fiecarui om cate un inger pazitor, pentru a-l calauzi si spijini in eforturile sale duhovnicesti, dar si pentru a-l feri de rau. Din acelasi motiv, Dumnezeu a randuit fiecarui popor cate un inger care sa le poarta de grija. Astfel, poporul ales il avea ca protector pe Sfantul Arhanghel Mihail. In cartea proorocului Daniel citim despre ingerul pazitor al Persiei (Daniel 10,13), precum si despre cel al Greciei (Daniel 10,20). Pe langa sfintii ingeri randuiti de Dumnezeu ca ocrotitori, este bine sa ne alegem si noi cate un sfant care sa ne poarte de grija in viata, sa ne ajute la implinirea binelui si sa ne fereasca de rau.

De asemenea, Preasfintia Sa a aratat ca foarte multe tari din lume au un sfant ocrotitor: „Asa cum parintii aleg pentru copiii lor nume de sfinti, care sa vegheze asupra acestora, tot asa au procedat oamenii cu frica de Dumnezeu si in privinta unor orase, tari sau chiar continente. Astfel, Europa il are ca protector pe Sfantul Benedict, Australia pe Sfantul Evanghelist Marcu, iar America Latina o doreste de ocrotitoare pe Sfanta Maria de Guadalupe. Romania, Rusia, Scotia si Ucraina il au ca protector pe Sfantul Apostol Andrei. Alte tari, printre care Anglia, Bulgaria, Georgia, Grecia si Rusia, il au ca ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Cipru il are ca obladuitor pe Sfantul Barnaba.Unele tari, precum Grecia si Rusia, au chiar mai multi sfinti ocrotitori. Bucurestiul il are ca protector pe Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Orasul Rio de Janeiro din Brazilia sta sub obladuirea Sfantului Mucenic Sebastian. Bologna, orasul italian, in care a fost fondata in anul 1088 prima Universitate din lume, il are ca protector pe Sfantul Petroniu”.

Totodata Chiriarhul eparhiei Salajului a aratat de ce Maica Domnului a fost aleasa ocrotitoarea Zalaului: „Pana acum Zalaul nu a avut desemnat un sfant protector, ceea ce nu inseamna ca a fost vreodata lipsit de purtarea de grija a lui Dumnezeu si a sfintilor. Cu toate acestea, este deosebit de important ca pe langa ajutorul primit de sus, prin vointa lui Dumnezeu si a sfintilor, pe care de cele mai multe ori noi nu il constientizam, sa ne cautam si noi un ocrotitor puternic, care sa vegheze in permanenta asupra orasului nostru si a locuitorilor lui, indiferent de limba pe care o vorbesc si de credinta pe care o impartasesc. Zalaul a asteptat destul ca sa aiba un protector spiritual, incat socotesc ca acum a sosit plinirea vremii ca sa-si aleaga ocrotitorul. Dupa o analiza indelungata, atenta si riguroasa, Permanenta Consiliului Eparhial al Episcopiei Salajului, tinand cont de faptul ca poporul nostru are o evlavie deosebita la Sfanta Fecioara Maria, iar Transilvania este considerata o adevarata gradina a acesteia, a hotarat ca Maica Domnului sa fie proclamata ocrotitoarea Zalaului”.

Referindu-se la semnificatia icoanei „Maica Domnului protectoarea Zalaului”, Preasfintia Sa, Preasfintitul Parinte Episcop Petroniu a spus: „Fondul, ca la orice icoana autentica, este auriu, pentru ca reprezinta imparatia lui Dumnezeu, unde „dreptii stralucesc ca soarele” (Matei 13,43). Spre deosebire de icoanele Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul in brate, in care este scos in evidenta faptul ca aceasta a nascut pe Fiul lui Dumnezeu, in icoana noastra Maica Domnului este reprezentata ca „oranta”, adica rugatoare si mijlocitoare pentru noi pe langa Fiul ei preaiubit. Nu relatia materna dintre Sfanta Fecioara si Fiul ei primeaza aici, ci rolul ei de mijlocitoare a noastra pe langa Fiul ei. Vesmintele Maicii Domnului, ca in orice icoana, sunt de culoare rosie sau apropiata de aceasta si albastra. Rosul indica faptul ca Sfanta Fecioara este om, iar albastrul arata ca ea a nascut pe Fiul lui Dumnezeu. Cele trei stele, de pe fruntea si umerii Maicii Domnului, reprezinta pururea fecioria acesteia, adica faptul ca ea a fost fecioara inainte de nastere, in timpul acesteia, precum si dupa nastere. Perna de sub picioarele Sfintei Fecioare arata separatia ei de lumea aceasta, pentru ca ea se gaseste acum in imparatia lui Dumnezeu, de unde mijloceste pentru cei de pe pamant pe langa Fiul ei, in cazul nostru pentru orasul Zalau cu locuitorii lui. La dreapta picioarelor Maicii Domnului este reprezentat Centrul Eparhial al Episcopiei Salajului, aflat inca in constructie, care va cuprinde paraclisul Sfantului evanghelist Luca. La stanga se afla catedrala episcopala, cea mai reprezentativa biserica din oras, care este situata in centrul acestuia. In partea de jos sunt pictate bisericile de la cele patru intrari in Zalau, care vegheaza asupra celor care intra si salasluiesc in orasul nostru: biserica „Sfantul Ierarh Nicolae” de pe strada Crasnei, care este si necropola chiriarhala, biserica „Nasterea Maicii Domnului” din Dumbrava Nord, biserica „Pogorarea Sfantului Duh” din Porolissum si biserica „Sfantul Arhidiacon Stefan” din Bradet”.

Credinciosii au avut posibilitatea sa se inchine icoanei Maica Domnului protectoarea Zalaului, precum si icoanelor facatoare de minuni de la Manastirile Stramba si Bic, aduse in mod special pentru acest eveniment. Icoana Maica Domnului va fi depusa apoi spre inchinare in catedrala episcopala Inaltarea Domnului, si ulterior in toate bisericile din oras.

Sursa: episcopiasalajului.ro
 

12 Septembrie 2011

Vizualizari: 988

Voteaza:

Maica Domnului - Protectoarea Municipiului Zalau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE