Maine se lasa sec, iar de miercuri incepe Postul Craciunului. Este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil.

 

Pentru o perioada de sase saptamani, credinciosii ortodocsi vor intra intr-o perioada de pregatire pentru Intampinarea Nasterii Fiului lui Dumnezeu, pe 25 decembrie. Fata de Postul Pastelui, mult mai aspru si mai lung, Postul Craciunului este unul mai usor de parcurs pentru ca la marile sarbatori bisericesti din acest post este dezlegare la peste. Aceasta deoarece si finalitatea acestui post este una a bucuriei nasterii, a venirii pe lume a Fiului Omului, iar nasterea este prin definitie prilej de bucurie. Pe timpul celor sase saptamini Biserica a rinduit praznuirea mai multor sfinti si evenimente din istoria crestinismului. In prima zi a postului se face praznuirea Cuviosului Paisie de la Neamt, cel care sub influenta Sfantului Vasile de la Poiana Marului a readus ortodoxia in fagasurile sale, traducand la Manastirea Neamt, parti din "Filocalia" greaca in chirilica si slava.

Pe 21 noiembrie se face pomenirea evenimentului Intrarii Maicii Domnului in Biserica, iar doua zile mai tarziu, pe 23 noiembrie este pomenit sfantul roman Antonie de la Iezeru (Valcea). Luna noiembrie se incheie cu pomenirea Apostolului romanilor, Sfantul Andrei. Aceasta zi a fost numita de conducerea Bisericii Ortodoxe Romane "Ziua Nationala Bisericeasca". La inceputul lui decembrie crestinii il pomenesc pe unul din cei mai respectati duhovnici romani, Sfantul Gheorghe de la Cernica, iar pe 6 decembrie pe Sfantul Nicolae, ocrotitorul saracilor. A doua zi este pomenita Sfanta Mucenita Filofteia de la Arges. In calendarul lunii decembrie Biserica a inclus si pomenirile unor personalitati importante ale istoriei si culturii romane. Pe 13 decembrie se face amintirea Sfantului Dosoftei, Mitropolit al Moldovei si unul din primii poeti romani, iar pe 22 decembrie este cinstit Sfantul Ieremia Movila, Mitropolitul Kievului. Pentru rolul sau in succesul politicii voievodului Stefan Cel Mare a fost inclus in calendar si Sfantul Daniil Sihastru, care este pomenit pe 18 decembrie. Lasatul secului este prilej de intalniri intre prieteni, in familie, dar si un moment in care trebuie sa ne amintim de cei saraci si fara adapost, la care merita sa mergem cu o bucata de paine.

 

ziarul de vrancea (V. M.)

 

 

.

13 Noiembrie 2006

Vizualizari: 3243

Voteaza:

Maine se lasa sec, iar de miercuri incepe Postul Craciunului. Este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE