Manastirea Cernica isi sarbatoreste ocrotitorul

Biserica Ortodoxa sarbatoreste luni, 11 aprilie, pe Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica. Cu acest prilej, Manastirea Cernica din judetul Ilfov isi va sarbatori ocrotitorul.

Manastirea Cernica organizeaza, in perioada 9-11 aprilie, un program de manifestari religioase si sociale dedicate Sfantului Ierarh Calinic. Astazi, 9 aprilie, dupa Sfanta Liturghie si slujba Parastasului, savarsite in Biserica 'Schimbarea la Fata a Domnului si Sfantul Mare Mucenic Gheorghe', vor fi scoase spre inchinare moastele Sfantului Ierarh Calinic si ale Sfantului Cuvios Gheorghe, informeaza „Ziarul Lumina”. Acestea sunt asezate intr-un baldachin special amenajat in fata bisericii, unde vor sta pana luni seara. In aceasta seara, de la ora 19:00, credinciosii pot participa la slujba Privegherii.

Duminica, de la ora 9:00, va fi savarsita Sfanta Liturghie, iar seara, de la ora 19:00, un sobor format din preoti slujitori ai Manastirii Cernica si preoti de la mai multe parohii bucurestene va savarsi slujba Privegherii in cinstea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica. Luni, 11 aprilie, sarbatoarea va fi incununata de prezenta la Sfanta Liturghie a Preasfintitului Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, care va savarsi slujba ca delegat al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Pentru a veni in sprijinul pelerinilor care vin dupa traditie in fiecare an la hramul sfantului lacas, Manastirea Cernica va oferi o agapa pentru aproximativ 400 de persoane. Pentru cei care nu vor ramane la masa, obstea manastirii a pregatit aproape 500 de pachete cu alimente.

143 de ani de la trecerea la Domnul a Sfantului Ierarh Calinic

Ctitor de manastiri si biserici, de spitale, scoli si case pentru copiii orfani, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica este ctitorul celor mai importante cladiri ale Manastirii Cernica. In timpul staretiei sale s-au ridicat cetatea si Biserica 'Sfantul Mare Mucenic Gheorghe', cladirea staretiei si aproape toate casele de pe insula care poarta numele aceluiasi sfant mare martir. Iubitor de cultura, a pus bazele unei valoroase biblioteci si a deschis o scoala de pictura bisericeasca. A vegheat asupra vietii duhovnicesti si administrative a obstii monahale timp de 32 de ani (1818-1850), pana in septembrie 1850, cand a fost ales in scaunul episcopal de la Ramnicu Valcea. Dupa o rodnica activitate ca ierarh, fiind batran si bolnav, s-a retras la Manastirea Cernica in mai 1867. Aici a mai trait aproape un an ca simplu monah. La 11 aprilie 1868, Dumnezeu l-a chemat la Sine si a fost ingropat in pridvorul Bisericii 'Sfantul Gheorghe', ctitoria sa. Canonizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica s-a infaptuit la 23 octombrie 1955, in prezenta multor ierarhi romani si straini, a numerosi calugari, preoti si credinciosi. Moastele au fost asezate spre cinstire si inchinare in Biserica 'Sfantul Gheorghe'.

Sursa: basilica.ro
 

09 Aprilie 2011

Vizualizari: 967

Voteaza:

Manastirea Cernica isi sarbatoreste ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE