Manastirea 'Sfantul Ilie' de la Dobrita si-a serbat ocrotitorul

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii “Sfântul Ilie”, situată în apropierea Sanatoriului din localitatea Dobriţa, judeţul Gorj. La finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor cuvânt de învăţătură.

Pestre trei sute de pelerini au luat parte la sărbătoarea Sfântului Ilie Tezviteanul, prăznuit pe colina de la Dobriţa, în judeţul Gorj, în cadrul aşezământului monahal pe care îl oblăduieşte. Sărbătoarea a fost împodobită de prezenţa IPS Părinte Irineu, care a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii. În cadrul slujbei euharistice, diaconul diaconul Vasile Lăpăduș a fost hirotesit preot pe seama Parohiei Bâltișoara, iar preotul Răzvan Merei a fost hirotesit duhovnic. Tot cu acest prilej, IPS Părinte a rânduit în ascultarea de stareţă a sfântului aşezământ pe monahia Angela Vancea.

“S-a rugat și Dumnezeu a dat ploaie pe pământ”
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte a evidenţiat viaţa şi faptele alese ale Sfântului Mare Prooroc Ilie Tezviteanul. “Așa cum a arătat și viața Sfântului Ilie, el a înfometat și a însetat atunci când Dumnezeu a închis cerul ca să nu mai plouă și a fost secetă mare. Cum îl știm pe Sfântul Ilie, care este protectorul văzduhului, el s-a rugat și Dumnezeu a dat ploaie pe pământ, s-a rugat și ploaia s-a oprit, cerul s-a făcut ca arama și căldură și zăpușeală mare a fost peste întreg pământul. Toate aceste lucruri ne arată că sfinții sunt atât de plăcuți Lui Dumnezeu, încât El îi ascultă, arâtând că natura înconjurătoare este plecată lor. Sfântul Ilie este cel care a oprit cerul să nu plouă şi apoi, după ce a văzut suferința și durerea, a văzut moartea, a văzut pe cei care erau nevinovați, văduva din Sarepta Sidonului, cu copilul ei, s-a înduplecat și L-a rugat pe Bunul Dumnezeu să dea rouă și ploaie pe pământ. Astfel, când ne rugăm Sfântului Ilie, în această sfântă mănăstire care îi poartă hramul, să ridicăm ochii și mintea la ceruri și să cugetăm asemenea Psalmistului, care spune: «La munți, suflete să ne ridicăm, mergi acolo de unde ne vine ajutorul». Să-l cinstim cu luare aminte, să-l iubim pentru că el ne iubește și se roagă întotdeauna pentru noi înaintea Tatălui Ceresc. De asemenea, rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru cei care poartă numele Sfântului Ilie să fie binecuvântați, să le dea Dumnezeu sănătate, pace și mult spor sufletesc”, a conchis IPS Părinte Irineu.

La final, toți credincioșii prezenţi la sfânta sărbătoare au luat parte la agapa frăţească, pregătită de obștea maicilor de la Dobriţa, sub coordonarea noii stareţe Agela Vancea.
Mănăstirea “Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” de la Dobriţa a fost sfinţită la data de 20 iulie 2010. Pe lângă hramul cel mare, cinstitul aşezământ mai este închinat şi “Naşterii Maicii Domnului” şi “Sfântului Mina”. Biserica mănăstirii a fost construită din lemn, în stil maramureşean, prin stradania parintelui protosinghel Irineu, cu ajutorul Consiliului Judetean Gorj şi al Mitropoliei Olteniei.

Prof. Vasile Gogonea

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

22 Iulie 2015

Vizualizari: 587

Voteaza:

Manastirea 'Sfantul Ilie' de la Dobrita si-a serbat ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE