Manastirea Surpatele si-a serbat cel de-al doilea hram inchinat Maicii Domnului

Manastirea Surpatele, din comuna Francesti, judetul Valcea, ctitoria boierilor Buzesti si a doamnei Marica Brancoveanu si-a serbat astazi, 12 iulie, cel de-al doilea hram inchinat Maicii Domnului. Cu ocazia praznuirii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie.

Sarbatoarea a inceput din seara zilei precedente cu slujba Privegherii urmata de o procesiune prin comuna Francesti, pana la Manastirea Surpatele si a continuat astazi cu Acatistul Maicii Domnului, Sfanta Liturghie Arhiereasca și slujba Parastasul pentru ctitorii si binefacatorii sfantului locas trecuti la Domnul.

Dupa slujba a avut loc o procesiune in jurul bisericii cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului - Smolenskaia și racla cu vesmantul "Sfintei Cuvioase Parascheva” de la Iasi, adusa cu acest prilej de catre Parintele Mircea Sandu de la Parohia "Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Rosiorii de Vede, judetul Teleorman.



Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a tinut un cuvant de invatatura in care, aratand importanta zilei de 12 iulie cand sunt praznuite doua evenimente bisericesti, unul local : cinstirea Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului - Smolenskaia de la Manastirea Surpatele, si altul national: praznuirea cinstirii Icoanei Maicii Domnului Prodromita de la Muntele Athos, a pus accent pe cinstirea ce se cuvine Maicii Domnului: "Este o bucurie pentru noi crestinii ortodocsi ca Maica Domnului ne ajuta, in ciuda pacatelor noastre, in pofida comportamentului nostru de multe ori necrestin sau neconform cu invatatura Mantuitorului Iisus Hristos. Dupa cum ascultam din slujbele inchinate Maicii Domnului ea ne acopera de pacate, de necazuri, de suferinta. Maica Domnului mijloceste inainte Preasfintei Treimi si mai ales inaintea Fiului sau Iisus Hristos pentru tot neamul crestinesc. Maica Domnului este degraba ajutatoare. Maica Domnului este cea care nu uita faptul ca noi traim pe pamant si suntem incercati de ispite si multe necazuri … Maica Domnului, dupa cum spun Sfintii Parinti, este icoana Bisericii pentru ca ea intrupandu-L pe Mantuitorul Iisus Hristos si nascandu-L, de fapt, reprezinta Biserica, Biserica intemeiata de El, o Biserica ce se afla intr-o permanenta stare de rugaciune, o Biserica in permanenta stare de lupta cu puterile celui rau.”

Vorbind despreIcoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Surpatele Preasfintitul parinte a spus:„Icoana aceasta de la Sfanta Manastire Surpatele a facut multe minuni. De fapt, dupa cercetatori, ea este o replica a icoanei Smolenskaia de la Moscova de la 1525 care se spune ca este o icoana zugravita dupa prototipul icoanei nefacuta de mana a Sfantului Evanghelist Luca. Icoana aceasta numita Hodighitria (“Îndrumatoarea”) ne indreapta pe noi spre Împaratia lui Dumnezeu atunci cand ascultam de Fiul ei. Este important faptul ca noi avem icoane ale Maicii Domnului care atesta faptul ca Maica Domnului este foarte folositoare in rugaciunile pe care noi le indreptam catre ea si catre Mantuitorul Iisus Hristos.” La final, Preasfintia Sa i-a binecuvantat pe credinciosii prezenti, multumind lui Dumnezeu pentru aceasta deosebita si sfanta zi.
Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul de maici al Sfintei Manastirii Dintr-un Lemn.

La acest eveniment au mai fost prezenti, parinti din parohiile invecinate precum si din tara, starete de la manastirile valcene, preoti, monahi, monahii si numerosi credinciosi din eparhie si din tara.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

13 Iulie 2012

Vizualizari: 973

Voteaza:

Manastirea Surpatele si-a serbat cel de-al doilea hram inchinat Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE