Manifestari cu caracter duhovnicesc si cultural de Sfintii Ardeleni la Alba Iulia

IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, ne-a vorbit despre importanta manifestarilor prilejuite de praznuirea Sfintilor Marturisitori Ardeleni din acest an, de la Alba Iulia:

„Anual la Alba Iulia, de sarbatoarea Sfintilor Ardeleni, se organizeaza mai multe manifestari cu caracter duhovnicesc si cultural. Lucrul acesta se va intampla si acum, miercuri, 20 octombrie 2010, se va organiza un simpozion care il va avea in centrul sau pe Mitropolitul Simion Stefan, personalitate de prima mana pentru evul mediu transilvanean. Se stie ca Mitropolitul Simion Stefan a tiparit pentru prima data in limba romana Noul Testament, de la 1648, cunoscut ca Noul Testament de la Balgrad. In predoslovia acestui Nou Testament, Simion Stefan subliniaza doua idei extraordinare, prima dintre ele este aceea ca din punct de vedere spiritual poporul roman este unitar, zice el: „Asa ne-am straduit sa inteleaga toti romanii, iar de nu vor intelege toti, nu-i din vina noastra, ci-i din vina acelora care i-a rasfirat prin alte tari.” Iar o alta idee este aceea ca a vrut sa dea o limba unitara, biblica pentru toata Tara Romaneasca.



Dupa acest simpozion va avea loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa celui mai tanar academician din Romania, este vorba de domnul academician Ioan Aurel Pop din Cluj-Napoca. De ce lucrul acesta? Pentru ca domnul Ioan Aurel Pop este preocupat indeosebi de istoria Transilvaniei, inclusiv de Mitropolitul Simion Stefan. Si atunci am socotit ca este foarte potrivit ca la incheierea acestui simpozion academicianului Ioan Aurel Pop sa i se ofere titlul de Doctor Honoris Causa al Universtatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Apoi, seara la Vecernie va avea loc un alt eveniment duhovnicesc de mare importanta, prin bunavointa Inaltpreasfintitului Gherasim de la Ramnic si a Preasfintitului Emilian Lovisteanul si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel moastele Sfantului Grigorie Decapolitul de la Manastirea Bistrita vor fi aduse la Alba Iulia. Inainte de Vecernie va avea loc o procesiune cu sfintele moaste in jurul Catedralei, iar moastele vor ramane in catedrala si miercuri seara si miercuri noaptea spre joi si joi toata ziua, incat credinciosii doritori se vor putea inchina la racla cu sfintele moaste. In ziua praznicului, joi, va avea loc Liturghia festiva, Liturghie la care stim deocamdata ca vor participa cinci episcopi, poate vor fi mai multi. Va fi prezent Preasfintitul Visarion de la Tulcea, Preasfintitul Timotei din Spania, Preasfintitul Vasile de la Cluj si Preasfintitul Emilian de la Ramnicul Valcea.

Dupa Liturghia solemna de joi, la Muzeul National al Unirii se va vernisa o expozitie, o expozitie pusa la cale de vestitul si cunoscutul grup Prolog, care aduna laolalta mai multi pictori vestiti si credinciosi din toata tara.

Sarbatoarea Sfintilor Ardeleni se doreste, asa ca si de alta data, sa aiba impactul duhovnicesc necesar in sufletele credinciosilor de peste tot, pentru ca pentru noi transilvanenii sarbatoarea aceasta are o mare importanta. Troparul sarbatorii spune ca Sfintii Ardeleni au fost „marturisitori pentru Ortodoxie, care ca niste dumnezeiesti trambite au inviorat in sufletul oamenilor dreapta credinta”, atunci, in vremurile acelea grele. Si atunci noi, urmasii lor, se cuvine sa-i cinstim asa cum trebuie si lucrul acesta il facem prin toate cele pomenite ca se vor organiza cu prilejul sarbatorii Sfintilor Ardeleni la Alba Iulia.

Sa dea Dumnezeu ca evenimentele acestea sa aiba un impact pozitiv in sufletul oamenilor, oameni care se confrunta cu multe necazuri, cu multe geutati, cu multe neimpliniri si macar din punct de vedere duhovnicesc sa aiba mangaiere, binecuvantare si imbarbatare.”

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

18 Octombrie 2010

Vizualizari: 754

Voteaza:

Manifestari cu caracter duhovnicesc si cultural de Sfintii Ardeleni la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE