Manifestari la Patriarhia Romana cu prilejul sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena

Anul 2013 a fost proclamat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena la implinirea a 1 700 de ani de la Edictul de libertate religioasa de la Milano (313) si Anul comemorativ "Dumitru Staniloae” (1903-1993) la implinirea a 110 de ani de la nastere si a 20 de ani de la trecerea la cele vesnice a celui mai important teolog roman.

Cu prilejul sarbatorii Sfintilor Imparati Constantin si Elena, hramul istoric al catedralei patriarhale,Patriarhia Romana organizeaza o serie de manifestari care se vor desfasura dupa urmatorul program:

Marti, 21 mai 2013, orele 7.00, sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina, Vindecatorul de boli, vor fi scoase in procesiune si asezate in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de catre credinciosi.

De la orele 9.00, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va oficia Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, pe un podium special amenajat in curtea Catedralei patriarhale.

Dupa Sfanta Liturghie, de la orele 11.30, va avea loc anuntarea si premierea castigatorilor celor patru concursuri nationale pentru copii si adulti organizate in anul 2013 de Patriarhia Romana:

1) “Bucuria de a fi crestin”, concurs de interpretare si recitare a unei cantari bisericesti sau a unui cantec popular, a unei poezii religioase sau populare sau a unui text literar in proza, 2)“Parintele Dumitru Staniloae - 110 ani de la nastere si 20 de ani de la trecerea la cele vesnice”, concurs de teologie dogmatica pentru elevii seminaristi si studentii de la scolile de teologie ortodoxa din tara, 3) “Alege Scoala!”, concurs de creatie literara, artistica si multimedia si 4) “Icoana ortodoxa - lumina credintei”, concurs pentru pictori iconari in fresca si mozaic din intreaga tara.

De la orele 13.00, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va avea loc vernisajul expozitiei“Icoana ortodoxa - lumina credintei”. Expozitia cuprinde lucrarile realizate de catre participantii la concursul organizat de catre Patriarhia Romana.

Premierea castigatorilor celor patru concursuri nationale va fi precedata luni, 20 mai 2013, orele 19.00, de difuzarea in Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a filmului realizat de catre postul de televiziune TRINITAS TV despre Concursul national “Bucuria de a fi crestin”organizat in eparhiile Patriarhiei Romane.

***
In perioada 21 - 24 mai 2013, la Palatul Patriarhiei va avea loc Congresul International de Teologie Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase si sustinatori ai Bisericii, organizat de Sectorul teologic-educational al Patriarhiei Romane.

Vor participa profesori de la Facultatile de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Sibiu, Cluj, Atena (Grecia), Sarajevo (Bosnia si Hertegovina), de la Universitatile din Heidelberg (Germania), Erlangen-Nürnberg (Germania) si Freiburg (Elvetia), Institutul Pontifical Patristic Augustinian din Roma (Italia), Facultatea de Teologie Evanghelica din Kiel (Germania) si cercetatori de la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, Institutul de Cercetari Arheologice din Crimeea (Ucraina) si Academia de Stiinte din Bulgaria.

In deschiderea Congresului, vor adresa mesaje participantilor reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale, Secretariatului de Stat pentru Culte, Academiei Romane si Universitatii Bucuresti.

Sursa: basilica.ro

 

Pe aceeaşi temă

17 Mai 2013

Vizualizari: 874

Voteaza:

Manifestari la Patriarhia Romana cu prilejul sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE