Manifestari religioase si culturale de Zilele Aradului

Zilele acestea municipiul Arad, orasul de pe Mures, traieste momente de mare bucurie si sarbatoare. In fiecare an, intre 19 si 28 august, aradenii sarbatoresc ,,Zilele Aradului”, prin ample activitati culturale, religioase, sportive etc. Manifestarile amintesc de momentul istoric petrecut in luna august a anului 1834, când Aradul, prin diploma imperiala, a devenit oras liber regesc. Prezenta in fiecare an la aceste actiuni, prin Intâistatatorul ei si prin preotii din municipiu, Arhiepiscopia Aradului se alatura municipalitatii, celorlalte institutii implicate in organizarea si desfasurarea anuala a acestor festivitati care bucura sufletul si se constituie in motive de solidaritate umana.

Liturghie arhiereasca la inaugurarea cartierului Arad- Bujac

In cadrul manifestarilor prilejuite de ,,Zilele Aradului” a fost inaugurat cartierul vestic al municipiului, Arad-Bujac, complet modernizat prin introducerea retelei de canalizare pluviala si menajera si asfaltarii tuturor strazilor, lucrari care s-au derulat pe parcursul ultimilor trei ani.

Cu acest prilej, la invitatia municipalitatii, a preotului paroh, dr. Vasile Pop si a corporatiilor parohiale, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Timotei a savârsit, duminica, 21 august a.c., in biserica parohiei Arad-Bujac, cu hramul ,,Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, Sfânta Liturghie arhiereasca, in prezenta oficialitatilor municipiului, a parlamentarilor aradeni si a credinciosilor parohiei.

Cuvântul de invatatura al Inaltpreasfintitului Timotei, o tâlcuire a pericopei evanghelice din Duminica vindecarii lunaticului, asupra unuia dintre cele mai semnificative aspecte ale vietii noastre duhovnicesti: credinta, una dintre cele trei virtuti teologice, in mod deosebit asupra extensiunii credintei, a unei gradualitati in credinta, a fost ascultat cu viu interes de cei prezenti.

,,Credem cu totii, de aceea venim la biserica, dar ne si indoim in credinta, s-au indoit apostolii…toti suntem credinciosi, dar unii sunt mai mult, altii mai putin…Esenta evenimentului si al minunii Evangheliei de astazi este acesta: avem credinta, dar nu destula, acest neam de demoni nu iese decât cu post si cu rugaciune, iar postul si rugaciunea nu sunt decat tot rodul credintei, o credinta mai mare, si mai mare, tot mai mare, in care angajam toate puterile trupesti si sufletesti. Avem nevoie de mai multa credinta…” a spus Inaltpreasfintia Sa, aratând ca numai in acest context putem intelege deplin comparatia Mântuitorului cu credinta cât grauntele de mustar, capabila sa mute muntele intreg.

Inaltpreasfintitul Timotei a avut cuvinte de lauda la adresa celor care au pus temelia acestui cartier, care au zidit biserica parohiala si au adaugat apoi, cu timpul, alte infaptuiri, ca si acest loc sa fie la inaltimea cetatii, au asezat câte o ,,caramida”, in gospodaria lor, in institutiile de aici.

,,Ne prezentam de zilele Aradului si cu o ilustrare a credintei, pentru ca Biserica a fost totdeauna de-a lungul veacurilor o institutie fundamentala care a sprijinit toate visurile, toate idealurile poporului nostru, in aceasta parte de apus a tarii, unde se interfereaza drumurile atâtor impliniri”.

Preotul paroh a multumit Chiriarhului pentru bucuria duhovniceasca facuta credinciosilor prin participarea la acest eveniment si pentru permanenta parinteasca purtare de grija. Din partea Primariei municipiului Arad, Inaltpreasfintiei Sale i s-a conferit Diploma de Onoare, pentru contributia la viata spirituala a comunitatii aradene.

Sedinta festiva de decernare de titluri si distinctii

In cadrul acelorasi manifestari dedicate Zilelor Aradului, luni, 22 august a. c., la Teatrul clasic Ioan Slavici, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Timotei a participat, in calitate de invitat distins cu titlul de ,,Cetatean de onoare” al municipiului Arad, la festivitatea de decernare a unor titluri si distinctii, personalitatilor, care s-au evidentiat in activitatea culturala, artistica, sportiva, economica etc. Inaltpreasfintia sa a fost insotit de catre P. C. Preot Vasile Pop, consilier cultural la centrul Eparhial, prezenti fiind si reprezentantii cultelor religioase din municipiu. La finalul festivitatii, D-l Gheorghe Falca, Primarul Aradului a adresat Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Timotei alese multumiri pentru participarea la sarbatorile municipiului, pentru activitatea pe care o desfasoara permanent pentru propasirea spirituala si culturala a aradenilor.


Sursa: episcopiaaradului.ro
 

.

25 August 2011

Vizualizari: 792

Voteaza:

Manifestari religioase si culturale de Zilele Aradului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE