Manifestari spiritual-culturale in Arhiepiscopia Romanicului

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului si sub coordonarea Preasfintitului Parinte Episcop Vicar Emilian Lovisteanul, in zilele de 28-29 iunie, Arhiepiscopia Ramnicului organizeaza in colaborare cu Universitatea "Ovidius” din Constanta, Statul Major al Fortelor Aeriene, Statul Major al Fortelor Navale si Serviciul Istoric al Armatei o serie de Manifestari spiritual-culturale dedicate comemorarii a 125 de ani de la nasterea generalului Paul Teodorescu.

Generalul Paul Teodorescu, cel de-al treilea ctitor al Manastirii Dintr-un Lemn, ramane in memoria Bisericii si a neamului sau drept una dintre personalitatile care au inteles responsabilitatea Bisericii fata de valorile spiritual-culturale in pastrarea identitatii nationale.



Programul manifestarilor este urmatorul:

• VINERI, 28 iunie - ASEZAMANTUL PASTORAL-CULTURAL "SFANTUL IERARH CALINIC”, SALA "IOSIF EPISCOPUL”
- ora 11.00 - Simpozionul Generalul Adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981) - slujitor al neamului si ctitor al Bisericii.
- Lansare de carte: Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1091) - vocatia creativitatii;
- Vizionarea filmului documentar "Oameni care au fost. Generalul Paul Teodorescu” realizator Florica Fulgeanu. Prezinta Emanuel Badescu.

• SAMBATA, 29 iunie - MANASTIREA DINTR-UN LEMN
- ora 09.00 - Sfanta Liturghie Arhiereasca;
- ora 11.30 - Parastas la mormantul generalului Paul Teodorescu.

Generalul Paul Teodorescu s-a nascut la 28 iunie 1888 la Bacau in familia unui ofiter de cariera, mama fiind descendenta ale familiilor Sturdza si Rosetti. Educatia aleasa primita in familie a fost continuata la Liceul Militar din Iasi, Scoala de Infanterie, in unitatile si misiunile care i-au fost incredintate. Absolvent al Academiei Militare Saint-Cyr, unde a fost coleg cu Charles De Gaulle, a fost posesor al brevetului Nr. 50 de ascensiune pe Mont Blanc, iar ulterior a sustinut doctoratul la Sorbona cu temaOpinia publica din Europa asupra razboiului roman din 1877-1878 pentru independenta, in fata unei comisii formata din oamenii de stiinta Pierre Renouvin, Emmanuel de Martonne si Louis Eisenmann. A fost atasat militar la Lisabona, Madrid si Londra, iar intre anii 1937-1938 a indeplinit functia de SubsecretardeStatlaMinisterulAparariiNationale, perioada in care a initiat construirea noului sediu al Scolii Superioare de Razboi.

Ministrul Aerului si Marinei in perioada 1938-1940, Paul Teodorescu indeplinise anterior o serie de functii - pe linie de comanda, diplomat militar, profesor si comandant al Scolii Superioare de Razboi, subsecretar de stat - in care isi manifestase capacitate organizatorica si vocatia creatoare, vasta cultura, fiind ales membru corespondent al Academiei Romane si distins cu premiul "Gheorghe Lazar”, ales titular al Academiei Oamenilor de Stiinta. Se face vadita dragostea si recunostinta Academiei pentru Oastea Tarii. Apoi nevoia de avea printre noi specialisti in stiintele militare se impune din ce in ce mai puternic . generalul Paul Teodorescu printre alte calitati mai are si pe aceea de a fi un eminent cunoscator al Aviatiei, minunata fiica a spiritului creator omenesc, care e destinata sa indeplineasca un rol atat de covarsitor in stiinta si aparare nationala - remarca Academicianul Emil Racovita intr-un discurs la Academia Romana.

Prin lucrarile de restaurare pe care le-a desfasurat in anii 1938-1940 la Manastirea Dintr-un Lemn, Generalul Paul Teodorescu a fost recunoscut drept noul ctitor al ei. Cu soldati din aviatie si marina si mijloace banesti personale, a restaurat cele doua biserici, Palatul Brancovenesc, clopotnita, zidurile de incinta si chiliile, a pavat incinta, a restaurat fantanile si a construit un sistem de electrificare prin amplasarea unui dinam pe roata de moara a manastirii.

Manastirea a devenit altar de inchinare al marinarilor si aviatorilor romani, iar la slujba de sfintire, savarsita de Mitropolitul Nifon Criveanul la 1 octombrie 1942, a fost fixata data de pomenire a eroilor aviatori la Sarbatoarea Sf. Ilie (20 iulie), iar cea a eroilor marinari la Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august).

In mandatul sau de ministru s-a construit nava port-mine "Amiral Murgescu”, au fost asamblate submarinele "Rechinul” si "Marsuinul”, iar la santierul Blohm & Wass din Hamburg a fost construita nava-scoala "Mircea”. A acordat o atentie deosebita atelierelor si fabricilor de materiale si munitie din tara.

Intre realizarile sale se numara si contributiile pe care le-a avut la repararea unor scoli si a bisericilor din comunele Fundeni, Toamna si Joita (Ilfov), a Bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Bacau, infiintand spitale si cantine pentru copiii saraci. A construit locuinte pentru salariatii Fabricii de Avioane I.A.R. Brasov, iar in colaborare cu Ministerul Agriculturii a initiat realizarea a 76 de silozuri, fiind date in folosinta la plecarea sa din minister 38, celelalte aflandu-se in diverse stadii de constructie.

In ultima parte a vietii s-a retras la ctitoria de suflet, Manastirea Dintr-un Lemn, unde si-a scris Memoriile, si-a pregatit mormantul in care a fost asezat dupa ce a trecut la Domnul, la 17 ianuarie 1981.

Medalii si ordine primite:
- Medalia Jubiliara "Carol I” (1906);
- Medalia "Elanul Tarii” (1913);
- Crucea Comemorativa de Razboi 1916-1918 (1918);
- Ordinul "Coroana Romaniei” (1922);
- Medalia "Victoria” (1921);
- "Steaua Romaniei” (1924);
- "Legiunea de Onoare” in grad de Cavaler, Ofiter si Comandor din partea statului francez.

"Nu am intalnit un spirit mai creator si mai precis. Intre conceptie si executie este o clipa - se confunda. Este intr-adevar o mandrie a armatei noastre”.
(Generalul Ion Badescu)

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

18 Iunie 2013

Vizualizari: 643

Voteaza:

Manifestari spiritual-culturale in Arhiepiscopia Romanicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE