Masterclass de muzica bizantina la Cluj-Napoca

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, împreună cu Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, Parohia „Învierea Domnului” și Paraclisul „Sfântul Stelian”, organizează în perioada 23- 26 mai 2017, un Masterclass de Muzică Bizantină, susținut de către domnul Prof. Univ. Dr. Protopsalt Grigorios Anastasiou, de la Institutul de Muzică Bizantină din Atena.

În cadrul acestui Masterclass, profesorul protopsalt va vorbi despre „Tradiția Manuscriselor și esența Artei Psaltice bizantine și postbizantine”, pentru a evidenția valoarea și rolul manuscriselor în transmiterea și păstrarea tradiției autentice. De asemenea, se vor aborda tematici dedicate fiecărui gen compozițional al cântărilor bisericești, iar participanții vor avea la dispoziție un set inedit de partituri traduse și adaptate în limba română de către distinsul profesor, a transmis pentru radio Renașterea, coordonatorul Grupului Sfântul Ioan Damaschin, Lect. Univ. Dr. Sorin Albu.

Evenimentul se va desfășura după următorul program: Marți, 23 mai 2017, de la ora 10:00, va avea loc la Parohia „Învierea Domnului„ de pe str. Viilor nr. 33 din Cluj-Napoca, cursul intitulat „Tradiția manuscriselor și genurile melopeii bizantine”, urmat de la ora 12:30 de repetiții ale partiturilor propuse. De la ora 17:00, în cadrul Galeriei Byzantia din Parohia „Învierea Domnului”, va avea loc vernisajul expoziției de manuscrise bizantine, susținut de Grupul Sfântul Ioan Damaschin, urmat de la ora 18:00 de cursul practic „Tradiția și exegeza melodiilor irmologice”, în cadrul aceleiași locații.

Miercuri, 24 mai 2017, de la ora 10:00, va avea loc cursul practic intitulat „Tradiția și repertoriul Stihirarului”, urmat de o sesiune de repetiții de la ora 12:30. De la ora 18:00, va începe cursul practic dedicat celui de-al treilea gen compozițional al muzicii bisericești, curs intitulat simplu ”Melodiile papadice. Practică muzicală (Aliluia & Teriremul)”.

Joi, 25 mai 2017, organizatorii și cursanții vor sărbători împreună praznicul Înălțării Domnului, la Schitul Ardeu, în județul Hunedoara, unde vor încununa munca depusă prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Vineri, 26 mai 20017, de la ora 10:00 va avea loc la Parohia „Învierea Domnului” ultima repetiție în cadrul acestui Masterclass, iar de la ora 19:00, în Sala Mare a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, va avea loc concertul susținut de Grupul Sfântul Ioan Damaschin, coordonat de domnul Profesor Protopsalt Grigorios Anastasiou.

Sursa: radiorenasterea.ro

23 Mai 2017

Vizualizari: 603

Voteaza:

Masterclass de muzica bizantina la Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE