Mesajul IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, la Ziua internationala a iei

Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Ziua internațională a iei - 24 iunie

Onorate autorități,
Stimați organizatori,
Doamnelor și domnișoarelor participante,

Ziua de 24 iunie a fost aleasă acum trei ani ca zi internațională a iei românești. Lucrul acesta nu a fost făcut la întâmplare, ci pentru că în această zi Biserica noastră strămoșească prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numită în popor și Sânzienele.

De sărbătoarea aceasta sunt legate o serie de obiceiuri și tradiții populare străvechi, care i-au făcut pe inițiatorii acestei sărbători laice, dar cu rădăcini puternic ancorate în cultura și spiritualitatea românească, să se oprească la această zi.

Ia, cămașa tradițională a româncei, este alcătuită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză albă cu diferite decorațiuni cusute pe ea. Rolul acesteia nu era doar să apere trupul de intemperiile vremii, ci și să o apere pe ceea ce o poartă de anumite pericole. De aceea de cele mai multe ori vom găsi printre modelele ornamentale care înfrumusețează ia și simboluri creștine, mai ales Sfânta Cruce.

Bluza tradițională a româncei a devenit o paradigmă culturală, un simbol al identității naționale și al unității de neam. Românul, oriunde ar fi, își îmbracă portul tradițional, arătând prin aceasta că avem o maturitate spirituală exemplară, că știm să conservăm și să transmitem mai departe valorile perene ale neamului nostru. Costumul popular este o mărturie a dăinuirii neamului, a dăinuirii spiritualității și culturii românești în istorie. Fiecare dintre noi știe să aprecieze acest monument al civilizației țării noastre: portul popular.

Iniţiată şi coordonată de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiţie românească. Ia, bluza româncelor, a devenit și prin aceasta un simbol internațional al culturii române.

Din păcate, pe de altă parte, astăzi se încearcă ruperea generației tinere de valorile tradiționale ale neamului românesc și implicit chiar ștergerea conștiinței naționale. Cei care conștientizăm acest lucru avem o datorie de împlinit: aceea de a apăra valorile noastre eterne; prin aceasta ne apărăm pe noi înșine, familiile noastre, copiii noștri, generațiile de mâine. Fără a privi la înaintașii noștri, fără a avea modele din trecutul istoriei, fără a păstra cu toată puterea valorile tradiționale ale neamului nostru, vom dispărea ca neam și vom fi judecați de aceasta atât de Dumnezeu, cât și de urmași.

Îi felicităm pe inițiatorii acestui eveniment în urbea noastră, în special pe ostenitorii de la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, care organizează acest eveniment din anul 2013, și pe toți participanții la această sărbătoare. Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Preacuratei Sale Maici și Sfântului Ioan Botezătorul, a cărui naștere o prăznuim astăzi, să ne întărească pe toți în misiunea la care suntem chemați, crescându-ne copiii noștri în iubire de Dumnezeu, de neam și de patrie, respectând valorile autentice ale neamului nostru și ascultând de cuvântul Sfântului Apostol Petru, „căutând cu atât mai mult să facem temeinică chemarea noastră” (I Petru I, 10).

† VARSANUFIE
Arhiepiscopul Râmnicului
24 iunie 2016

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro

Pe aceeaşi temă

24 Iunie 2016

Vizualizari: 572

Voteaza:

Mesajul IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, la Ziua internationala a iei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE