Mesajul PF Daniel adresat participantilor la Simpozionul international Cartea. Romania. Europa


Mesajul PF Daniel adresat participantilor la Simpozionul international "Cartea. Romania. Europa" (organizat de Biblioteca Metropolitana Bucuresti si de Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", sambata, 20 septembrie 2008)

Stimati participanti la Simpozionul International  "Cartea. Romania. Europa.

"

Anul de la Hristos 2008 a adus in constiinta publica romaneasca doua repere aniversare de profunda semnificatie pentru istoria, spiritualitatea si cultura poporului nostru.

Se implinesc, deodata, 500 de ani de la tiparirea primei carti pe pamantul romanesc - Liturghierul, aparut la Targoviste, Manastirea Dealu, in anul 1508 - si 320 de ani de la tiparirea primei editii integrale in limba romana a Sfintei Scripturi - Biblia, aparuta la Bucuresti, in tipografia Mitropoliei, in anul 1688.

Pentru sublinierea insemnatatii deosebite a acestor evenimente, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a adoptat, la propunerea Noastra, hotararea ca anului 2008 sa i se confere, pe plan spiritual si cultural, o conotatie speciala, fiind intitulat: "Anul Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii".

Aceasta denumire simbolica aseaza in deplina lumina locul si rolul fundamental pe care Cuvantul lui Dumnezeu si trairea plenara in Hristos prin Biserica le-au avut in viata poporului roman, a carui etnogeneza si a carui increstinare s-au realizat intr-un proces de fireasca impletire, constituind, apoi, pana in zilele noastre, temelia statornica a unei istorii bimilenare.

Cunoscand, asadar, cuvantul Evangheliei inca de la inceputul plamadirii lor ca popor, stramosii nostri l-au primit, l-au pastrat si l-au facut roditor in primul rand prin Sfanta Liturghie. Din aceasta perspectiva este semnificativ faptul ca in textul Liturghiei Sfantului Ioan Gura de Aur intalnim nu mai putin de 128 de referinte din Noul Testament, pe langa cele 120 din Vechiul Testament!

Acum, cand marcam implinirea a 500 de ani de tipar romanesc prin Liturghierul lui Macarie de la 1508, subliniem legatura profunda dintre Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie. Cativa ani mai tarziu, in 1512, avea sa urmeze si tiparirea, in aceeasi tipografie de la Manastirea Dealu condusa de ieromonahul Macarie, a celui dintai Evangheliar, in vremea si sub obladuirea Dreptcredinciosului Domnitor Neagoe-Voda Basarab (1512-1521), cel pe care Biserica noastra a hotarat, tot in acest an, 2008, sa-l treaca in ceata sfintilor din Calendarul Ortodoxiei Romanesti.

Datorita acestor repere importante, viata cultural-spirituala romaneasca inregistreaza, anul acesta, o suita de manifestari incepute inca din vara, cand Arhiepiscopia Targovistei a lansat in doua variante editoriale de lux editiile retiparite, dupa formatul original, ale Liturghierului lui Macarie, precum si un volum cu traducerea textului acestuia in limba romana si cu cele mai importante studii stiintifice consacrate acestei carti. Iar peste aproximativ o luna, la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (27 octombrie), deodata cu aniversarea a 350 de ani de la sfintirea Catedralei Mitropolitane si Patriarhale din Bucuresti, Patriarhia Romana va gazdui o ampla expozitie de carte veche intitulata "Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie in viata poporului Roman".

Adaugandu-se acestor manifestari si acelora ce vor fi gazduite de alte importante institutii culturale romanesti, simpozionul international "Cartea. Romania. Europa.", organizat zilele acestea de Biblioteca Metropolitana Bucuresti si de Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", reprezinta un bun prilej de exprimare in constiinta publica romaneasca a insemnatatii aniversarii a 500 de ani de tipar romanesc si, totodata, o afirmare a contributiei culturii romanesti la dezvoltarea culturii europene.

Apreciem, asadar, in mod deosebit si binecuvantam manifestarea stiintifica si culturala ce isi deschide astazi lucrarile in Capitala Romaniei. Totodata felicitam calduros pe organizatorii care au initiat si realizat acest prestigios Simpozion international.

Cu aleasa pretuire si binecuvantare,
+ D A N I E L
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro

.

20 Septembrie 2008

Vizualizari: 660

Voteaza:

Mesajul PF Daniel adresat participantilor la Simpozionul international Cartea. Romania. Europa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE