Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist

Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist Mareste imaginea.

Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist adresat Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel la implinirea astazi, 1 iulie, a 15 ani de arhipastorire


Implinirea a cincisprezece ani de arhipastorire rodnica In de Dumnezeu pazita Mitropolie a Moldovei si Bucovinei ne aduna pe toti laolalta, chiar si pe calea scrisului, spre a multumi Bunului Dumnezeu si a ne pleca genunchii inimii In fata Sfintelor Moaste ale Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, slavind-o pentru tot ajutorul aratat noua, tuturor, In slujirea Bisericii si a bunilor nostri credinciosi si slujitori ai sfintelor altare. Aceste binecuvantate popasuri, cu semnificatia si rolul lor, au darul sa ne poarte mintea si spre Inceputul plin de taine al chemarii noastre sfinte, al primilor pasi spre Implinirea voii lui Dumnezeu.


Sa-mi Ingaduiti, de aceea, sa va spun ca, Incepand aceste randuri, gandul mi se Indreapta catre vestita localitate germana Baden-Baden, unde, prin deosebita arhitectura si prin celebrul parc Inconjurator, straluceste frumoasa ctitorie a binecredinciosului domnitor al Moldovei Mihail Sturdza (1834-1849), ale carui ramasite pamantesti se odihnesc In cripta bisericii Impreuna cu ale altor membri ai familiei domnitoare. Cine cunoaste istoricul localitatii Baden-Baden, stie ca cea dintai biserica ortodoxa din vestul batranului continent a adaugat mult la faima acestei vestite localitati. Indatorirea mea pastorala ca Mitropolit al Moldovei si Sucevei Imi Indrepta pasii spre slujire In aceasta biserica si pomenirea ctitorilor sai.

Un hrisov domnesc si ctitoricesc stabileste ca Mitropolia Moldovei sa aiba In grija ei randuiala preotilor si a cantaretilor, In care scop Ierarhul Moldovei merge In aceasta frumoasa localitate, slujeste Sfanta Liturghie In prezenta familiei ctitorilor, reprezentata In ultimii ani de Altetele lor, Principesa Monica si Principele Dimitrie Sturdza, coborand apoi, dupa slujba, In cripta domneasca pentru a pomeni dupa sfanta randuiala pe ctitorul sfantului locas si pe toti cei adormiti din neamul sau.


Iubiti parinti, frati si surori In Domnul, iata, v-am purtat cu gandul catre aceasta ctitorie voievodala, icoana frumusetilor spirituale ale Moldovei, a Ortodoxiei romanesti si a evlaviei noastre strabune! Cu un asemenea prilej, In anul 1982, m-am deplasat pentru a Indeplini prevederile testamentare ale vrednicului de pomenire Domnitor Mihail Sturdza si, la iesirea cu Sfanta Evanghelie, am vazut un tanar student purtand Inaintea preotilor sfesnicul si cadelnita. E greu de actualizat impresia ce am avut-o In clipa In care am vazut un tanar student roman, aflat la desavarsirea studiilor la Universitatea din Strasburg, cu multa Indemanare si cucernicie, mergand Inaintea soborului, Implinind rolul de Inaintemergator al lui Iisus, vazut prin Sfanta Evanghelie, In contextul In care la noi se staruia mult In anii aceia, de trista amintire, asupra atragerii tineretului spre ateism. Nu mai este nevoie sa staruiesc asupra semnificatiei ce a avut-o gestul tanarului In ochii nostri, ai celor veniti din tara, si ai credinciosilor ce asistau la slujba. Cine Isi putea imagina atunci ca tanarul student va deveni slujitor al sfantului altar si al acestor slavite „Curti ale Domnului” din Tara Moldovei, chivernisita si administrata Intre anii 1834-1849 de Domnitorul Mihail Sturdza, care i-a Impodobit plaiurile cu altare din ale caror candele radiaza lumina lui Hristos? Tanarul de atunci, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, este cu adevarat purtatorul luminii lui Hristos, semanand Invatatura Sa de cincisprezece ani fiilor si fiicelor de pe plaiurile stramosesti din Moldova si Bucovina Domnitorilor Intregitori de tara si ctitori de lacasuri sfinte.


Daca e adevarat ca istoria este Invatatoarea celor ce au trebuinta de pildele si Intamplarile oferite de ea, cu atat mai mult noi, slujitorii si fiii Bisericii noastre stramosesti, se cuvine sa zabovim asupra lucrarilor lui Dumnezeu In istorie si, deci, In viata omenirii, atat de iubita de Dumnezeu ca rod ales al mainilor Sale. Astfel gandind rostul, responsabilitatea si treapta de slujire In Biserica parintilor nostri, descifram In viata noastra – expusa uneori neajunsurilor, alteori nepriceperii noastre – voia lui Dumnezeu. Prilejul binecuvantat pe care Il traim acum, ne-a Indreptat gandul catre acea dumnezeiasca Liturghie din ctitoria voievodala de la Baden-Baden, biserica Sfantului Arhanghel Mihail, caci tanarul purtator de lumina si de tamaie cu buna mireasma a fost chemat acum cincisprezece ani sa fie arhipastorul duhovnicesc al Moldovei si Bucovinei, revenindu-mi bucuria de a-l fi condus spre istoricul jilt al marilor si sfintilor Ierarhi ai Moldovei. Tanarul si-a Indreptat calea ca fiul duhovnicesc al istoricului si Inteleptului Indrumator de suflete, Parintele Cleopa, iar Intru desavarsirea studiilor sale teologice a beneficiat de zelul personal si de iubirea regretatului de catre noi toti Acad.Pr.Prof. Dumitru Staniloae, cel mai profund ganditor de Dumnezeu al Bisericii Ortodoxe Romane.


Am apreciat ca un astfel de binecuvantat Inceput, pe care Il avem, Intr-un fel sau altul, fiecare dintre noi, ca acesti primi pasi ai Inalt Prea Sfintitului Daniel spre slujirea „altarelor Domnului Dumnezeului parintilor nostri”, poate fi nu numai pilda de chemare, ci si marturie a lucrarii voii lui Dumnezeu, la care Insa pururi sa tinda voia noastra.


Adresandu-Va acest cuvant de aducere aminte, Va Imbratisez, Inalt Prea Sfintia Voastra, frateste Intru Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, pe Care Il rugam Impreuna cu ierarhii, preotii si credinciosii sa Va ocroteasca si sa va sporeasca vigoarea si stradaniile: Intru multi ani rodnici pentru Sfanta noastra Biserica, slujitorii si credinciosii ei! ( ss. † T e o c t i s t, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane)

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 2048

Voteaza:

Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE