Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat participantilor la Congresul Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia

In perioada 29 noiembrie - 2 decembrie 2010 la Alba Iulia va avea loc cea de a XIV-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti la care participa romani din diaspora. Lucrarile propriu-zise ale Congresului se vor desfasura luni, 29 noiembrie, incepand cu ora 10.00 si pe parcursul zilei de marti, 30 noiembrie.

Dezbaterile se vor axa pe trei teme majore: „Marea Unire desavarsita la Alba Iulia, expresia dainuirii noastre. Provocari si consolidari actuale", "Spiritualitatea romaneasca in universalitate: Dimitrie Cantemir, Nicolae Iorga, Constantin Brancusi" si "Liga Culturala - promotor al fauririi identitatii nationale.

120 de ani de la fondare".
"Cu acest prilej, Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat participantilor la cea de a XIV-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia urmatorul mesaj:

Invitatia pe care Domnul Profesor Victor Craciun - Presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni - ne-a adresat-o, de a participa la cea de a XIV-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia, ne onoreaza. Insa multele obligatii pe care le avem de indeplinit la Bucuresti nu ne permit participarea fizica la acest eveniment, dar sufleteste suntem de fata, binecuvantam lucrarile Congresului si dorim participantilor mult succes. Este cunoscut tuturor faptul ca Biserica Ortodoxa Romana, Maica spirituala a poporului roman, doreste sa-i adune pe toti fiii neamului laolalta, in comuniune si conlucrare frateasca. Prin urmare, aproape peste tot in lume unde, din diverse motive, s-au stabilit romanii, Biserica noastra incearca sa organizeze pentru ei o asistenta spirituala si pastorala corespunzatoare. Marturii in acest sens sunt Mitropolia Basarabiei, Eparhiile ortodoxe romane din Ungaria si Serbia, eparhiile celor doua Mitropolii din Europa Occidentala si Centrala, Arhiepiscopia ortodoxa romana a celor doua Americi, Episcopia ortodoxa romana a Australiei si Noii Zeelande, precum si unele parohii ortodoxe romanesti din Orientul Mijlociu, Asia si Africa.

Reprezentantii romanilor de pretutindeni se intalnesc anual la Alba Iulia, in preajma Zilei Nationale. Locul de intrunire a participantilor la Congresul Spiritualitatii Romanesti are valoare simbolica profunda, pentru ca la Alba Iulia s-au infaptuit marile uniri: cea de la 1600 sub Mihai Viteazul si cea de la 1 Decembrie 1918.

In rugaciunea sa de la Marea Unire din 1918, Episcopul ortodox roman Miron Cristea al Caransebesului, viitorul Patriarh al Romaniei, sub forma de rugaciune, spunea adevaruri de mare adancime spirituala, zicand: „Doamne, Dumnezeul nostru, Tu esti Parintele nostru, Tu ai vazut stramtoarea parintilor nostri si ai auzit strigarea lor, caci se facusera ei ca floarea in bruma si plecat spre pulbere era sufletul lor, si trupul lor lipit de pamant…Iar acum mantuire ai trimis noua si toate marginile pamantului vad mantuirea Dumnezeului nostru” ( Ilie Sandru-Valentin Borda, Patriarhul Miron Cristea, Editura Petru Maior, Targu Mures, 1998, p. 111).

Noi credem ca si astazi, desi traim intr-o lume pluriconfesionala si multiculturala, cand Romania face parte din Uniunea Europeana, cu toate greutatile pe care le-a declansat criza economica, simptom al unei adanci crize morale de credibilitate, Dumnezeu ne va ajuta sa biruim multiplele incercari si lipsuri, daca vom cere ajutorul Lui si vom cultiva coresponsabilitatea si unitatea nationala.

In consecinta, este de mare importanta ca romanii, oriunde s-ar afla ei, sa asculte indemnul Sfantului Pavel, Apostolul neamurilor, care zice: „Sa umblati cu vrednicie… ingaduindu-va unii pe altii in iubire, silindu-va sa paziti unitatea Duhului, intru legatura pacii” (Efeseni 3, 1-3).

Asadar, in unire se afla puterea si demnitatea, binecuvantarea si bucuria unui popor. Dezbinarea, insa, este ucigatoare si umilitoare pentru un popor, deoarece ea slabeste si degradeaza viata acestuia. Uniti in „cuget si simtiri” putem birui dificultatile si incercarile vietii. Unirea intareste si inalta un popor. Sa luam pilda de la corifeii Marii Uniri pe care-i admiram totdeauna pentru unitatea lor de actiune si pentru realizarile care au urmat dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.


Biserica, prin rugaciune, cuvant si fapta, cultiva darul sfant al unitatii si demnitatii nationale, deoarece adevarata libertate nu se afla nici in dezbinare, nici in indiferenta egoista, ci ea se afla in starea de comuniune si cooperare pentru savarsirea binelui comun!

Regretam acum ca, pentru prima oara, cel care altadata era sufletul Congresului Spiritualitatii Romanesti - poetul Adrian Paunescu - nu mai este prezent la lucrari. Dumnezeu sa-l odihneasca in lumina dreptilor care au aparat si cultivat in lume demnitatea persoanelor si a popoarelor!

Ne rugam Preasfintei Treimi sa binecuvinteze comuniunea si cooperarea dumneavoastra la Congresul Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia si sa va daruiasca tuturor sanatate si mantuire, pace si bucurie intru multi si binecuvantati ani!"

Cu parinteasca binecuvantare si deosebita pretuire,
† DANIEL,
Patriarhul Romaniei

 

.

29 Noiembrie 2010

Vizualizari: 658

Voteaza:

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat participantilor la Congresul Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE