Metode de dezvoltare comunitara in zonele rurale defavorizate

Facultatea de Teologie a Universitatii din Craiova in parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei, au organizat in perioada 12-14 iulie 2010, in tabara Tismana, un seminar informativ pentru preotii care slujesc in comunitatile rurale din cuprinsul Eparhiei, cu privire la ”metode de dezvoltare comunitara in zonele rurale”.

La seminar au participat 16 preoti din urmatoarele parohii aflate sub jurisdictia Arhiepiscopiei Craiovei: parohiile Sadova, Ciutura, Predesti, Salcia (Argetoaia), Bechet, Barca, Ciupercenii Noi, Intorsura (Giubega) si Amarastii de Jos – din judetul Dolj, si parohiile Baia de Fier, Iezureni, Stramtu, Cartiu (Turcinesti), Branesti, Budieni, Novaci – din judetul Gorj.

Pe agenda celor 3 zile de lucru s-au regasit o serie de teme si subiecte de informare sau lucru pe echipe, care au urmarit sa dezvolte abilitatile celor 16 preoti participanti de a initia actiuni de mobilizare a membrilor comunitatilor in care slujesc si de a concepe planuri de dezvoltare comunitara sau de rezolvare a unor probleme de interes comunitar.

Toate subiectele si temele de informare din cadrul seminarului au fost stabilite ca fiind prioritare si de interes general in urma unei cercetari in randul a 50 de preoti care slujesc in parohii din mediul rural, din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. Prin aceasta cercetare s-a urmarit sa se identifice raspunsul la o serie de intrebari cu privire la tipul de probleme sociale existente in parohie, nivelul de implicare a membrilor comunitatii la rezolvarea acestor probleme, parteneriate incheiate cu alti actori comunitari, apartenenta la retele locale de interventie, resursele utilizate de preoti in participarea comunitara si planurile acestora de interventie in procesul dezvoltarii comunitatilor etc, cu scopul de a identifica nevoile de informare si schimb de experienta ale preotilor chestionati.

Ca urmare, in cadrul seminarului au fost analizate conceptele de comunitate si dezvoltare comunitara, s-au identificat tipurile de resurse care pot fi intalnite in comunitatile proprii precum si tipurile de capital existente in orice comunitate, s-a dezbatut rolul unei analize SWOT a comunitatii in conceperea unor strategii de dezvoltare comunitara si fiecare preot participant a realizat o astfel de analiza a propriei comunitati. Totodata, preotilor participanti la seminar, le-a fost prezentat cadrul legal de infiintare a unei organizatii nonguvernamentale sau a unui grup de initiativa locala la nivel comunitar, importanta antreprenoriatul social si pasii de infiintare a unei intreprinderi sociale, bune practici in activitatea de implicare comunitara a altor preoti din Romania sau alte tari europene, metode de stimulare a participarii publice si de mobilizare a membrilor comunitatii (empowerment) precum si metode de mediere intre cetateni si autoritatile locale.

In contextul in care proiectul nostru isi propune tocmai constituirea unei Retele europene interculturale de actiune in vederea dezvoltarii comunitare, in cadrul seminarului a fost acordata o atentie deosebita temei cu privire la importanta lucrului in retea si a infiintarii si conducerii de retele comunitare de interventie la nivel local, precum si a celei privind identificarea si prioritizarea problemelor comunitare si conceperea de planuri de dezvoltare comunitara pentru rezolvarea lor.

Temele abordate in cadrul seminarului au fost sustinute de o echipa de 5 traineri formata din : lect. univ. dr. Gelu Calina - catedra de sistematico-practice a Facultatii de Teologie, lect. univ. dr. Nicoleta Calina, cadru didactic titular la Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova, catedra de limbi moderne, lect. univ. dr. Emilia Sorescu, asist. univ. drd. Diana Radut-Seliste si prep. univ. drd. Cristina Piciu - catedra de asistenta sociala.

La finalul seminarului, preotii participanti au propus spre a fi discutate si analizate in cadrul retelei pe care o vor infiinta la nivel comunitar, urmatoarele subiecte: implicarea membrilor comunitatii in lucrarea de amenajare / curatire a cimitirului satului, amenajarea unui loc de joaca pentru copii, infiintarea unei cantine sociale pentru batranii ramasi singuri, infiintarea unui centru social pentru grupuri defavorizate, infiintarea unui muzeu al satului, crearea unei retele comunitare de interventie in caz de urgenta, pietruirea drumului catre cimitirul din sat, amenajarea unui sistem de drenare a apelor pluviale si menajere, initierea unor activitati de prevenire a abandonului scolar, infiintarea unui cabinet stomatologic cu servicii gratuite pentru cei saraci, impadurirea unor terenuri cu risc de eroziune si restaurarea bisericii de lemn din sat.

Consideram ca seminarul a reusit sa vina in intampinarea asteptarilor de informare ale preotilor, asa cum acestia le-au exprimat chiar in prima zi a seminarului: :
- Dezvoltarea abilitatilor de a crea la nivel local o structura comunitara unitara si functionala, prin care sa poata mobiliza mai usor membrii comunitatii in abordarea problemelor locale,
- Cunoasterea unor exemple practice din activitatea altor preoti referitoare la dezvoltarea comunitara in mediul rural
- Exemple de modalitati de implicare a preotilor in dezvoltarea comunitara, de implicare a comunitatii in proiecte de voluntariat sau de implicare a autoritatilor locale
- Tipuri de finantari europene sau alte tipuri de programe care pot fi accesate chiar de comunitatea locala
- O mai buna cunoastere a tuturor preotilor participanti la seminar.

S-a constatat ca majoritatea participantilor la seminar si-a dorit sa se cunoasca reciproc, sa impartaseasca din experienta proprie si sa invete din experienta colegilor la nivel local si sa se constituie intr-un grup de initiativa si pionierat in domeniul dezvoltarii comunitare in mediul rural, care sa ofere totodata perspectiva unui grup de suport intercomunitar, cu influente pozitive asupra tuturor comunitatilor de provenienta.

Asteptarile pe care le-au avut preotii participanti au coincis cu cele ale organizatorilor care au urmarit ca prin intermediul acestui seminar de formare si informare sa se puna bazele unei retele locale de actiune in vederea dezvoltarii comunitatilor in care acesti preoti slujesc. Toate parohiile celor 16 preoti participati, precum si metodele initiate de acestia in vederea rezolvarii unor probleme comunitare vor fi prezentate atat pe pagina de blog a proiectului (http://teologie.central.ucv.ro/blogs/imcod/) cat si pe cea de facebook (http://www.facebook.com/pages/IMCoD-Intercultural-Methods-of-Community-Development/107275969302033), la care vor avea acces si alti preoti din grupul tinta ai celorlalti parteneri in proiect.

Fiecare dintre preotii participanti la seminar va beneficia de participarea la un schimb de experienta cu alti preoti crestini din Europa implicati in proiect, cu ocazia unor ateliere interculturale care vor fi organizate de cele 5 institutii partenere, cu scopul cunoasterii reciproce a preotilor participanti, a socializarii si schimbului intercultural, dar mai ales in vederea identificarii celor mai eficiente metode de dezvoltare comunitara utilizate in mediul rural.

Aceasta oportunitate vine in intampinarea dorintelor exprimate de cei 16 preoti romani de a colabora cu alte culte religioase crestine, in vederea unei mai bune cunoasteri interculturale, a cunoasterii modului de pastoratie si activitatii altor preoti din alte tari europene in a dezvolta comunitatile in care slujesc si modalitatile de implicare a bisericilor crestine din UE in procesul de dezvoltare comunitara, de a face schimb de exprienta si a elabora proiecte de interes comun, de a identifica modele de buna practica ce ar putea fi adaptate in contextul economic, social si cultural national.

Seminarul informativ de la Tismana, din perioada 12-14 iulie 2010, s-a derulat in cadrul proiectului Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitara – finantat de ANPCDEFP prin Programul de Invatare pe tot parcursul vietii – Grundtvig – Parteneriate pentru Invatare, si implementat de Facultatea de Teologie din Craiova, in calitate de institutie coordonatoare, in parteneriat cu alte 4 institutii europene: Facultatea de Teologie a Universitatii „St. Kliment Ochridsky” din Sofia (Bulgaria), Europe Direct – Carrefour Europeo Emilia (Italia), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (Estonia) si Şcoala Norvegiana de Teologie din Oslo (Norvegia).

Semneaza:
Manager proiect,
Conf. Univ. Dr. Mihai Vladimirescu
Prodecan al Facultatii de teologie din Craiova
Asistenti coordonator proiect,
Lect. univ. dr. Gelu Calina

Asist. univ. drd. Diana Radut-Seliste

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

26 Iulie 2010

Vizualizari: 1724

Voteaza:

Metode de dezvoltare comunitara in zonele rurale defavorizate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE