Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale organizeaza festivalul anual 'De dragul frumosului'

Venim in lume nu ca si creatori – ai unei lumi deja perfect create – ci in calitate de cultivatori ai frumosului. Cultura este ceva ce cultivam, ne spune Ieromonahul Rafail Noica. Cuvantul lui Dumnezeu – Dumnezeu ne invita sa-L facem cultura noastra.” Cultivam „cuvantul de viata, cuvantul harului, cuvantul energiei creatoare. (Cultura Duhului - Ieromonah Rafail Noica).

Dorim sa dam curs – si cursivitate – asteptarilor Inaltpreasfintiei Sale Parintelui nostru Mitropolit Iosif, propunand in fiecare an, in perioada sarbatorii Inaltarii Domnului (inscrisa in calendarul civil si al vacantelor scolare in Franta), un festival care sa readuca in actualitate – si in constiintele noastre – valori culturale care hranesc si imbogatesc trecerea noastra prin aceasta viata.

Festivalul De dragul frumosului editia I (1-5 iunie 2011)

Anul 2011 este declarat de catre Patriarhia Romana an omagial al Tainelor Botezului si Cununiei. De aceea, festivalul se sprijina pe aceste doua tematici pentru a-si deschide portile artistilor si iubitorilor de frumos. Nu ne vom concentra doar asupra manifestarilor culturale legate de traditia poporului roman, ci vom avea ca invitati si artisti contemporani, romani, francezi si de alte neamuri.

Festivalul va fi deschis miercuri 1 iunie, cu Vecernia sarbatorii Inaltarii Domnului, la resedinta mitropolitana de la Limours, si se va incheia in acelasi loc printr-un cuvant concluziv al Inaltpreasfintitului Iosif in seara zilei de duminica 5 iunie. Locurile de desfasurare a manifestarii vor fi, intre altele, Institutul Cultural Roman, Ambasada Romaniei, Musée des Invalides, Cinematograful Latina, Catedrala mitropolitana Sfintii Arhangheli, Parohia Sfanta Parascheva si Sfanta Genoveva.
Evenimentele festivalului vor imbina conferinte si dezbateri pe tema Botezului si a Cununiei, cu spectacole de teatru, lectura de texte inedite, vizionare de filme, expozitii de sculptura, ceramica, pictura si fotografie, concerte de muzica clasica si traditionala.

Vor fi prezente in egala masura parohiile, manastirile si atelierele de arta din Mitropolia Ortodoxa Romana din Europa Occidentala si Meridionala, precum si invitati din afara Mitropoliei. Cu sprijinul Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, vom avea in mijlocul nostru grupuri traditionale din Bistrita-Nasaud si din Mehedinti, ce vor pune „in scena” obiceiuri de nunta. Vom incerca sa prezentam si grupuri traditionale ale celorlalte popoare din cadrul Mitropoliei.

Una din zilele festivalului va fi dedicata unui targ de arta populara, arta religioasa si obiecte de cult. Aceasta sarbatoare campeneasca va permite, de asemenea, participantilor, sa aprecieze arta culinara romaneasca si franceza.

Ducerea la bun sfarsit a acestei manifestari culturale este tributara si ajutorului dumneavoastra. Orice participare materiala sau financiara este binevenita. Puteti concretiza acest sprijin trimitand donatiile dumneavoastra pe adresa Mitropoliei, in contul Asociatiei Art-Ville-Vie, creata pentru sustinerea activitatii culturale a eparhiei.

Coordonatele bancare sunt :

Asociatia ART-VILLE-VIE – Departamentul cultural / BNP PARIBAS – Agentia Nemours
Cod IBAN : FR76 3000 4008 4700 0100 4112 143 Cod BIC : BNPAFRPPMEL

Acest festival trebuie sa se nasca, „de dragul frumosului”, trebuie sa creasca si sa ne creasca, in numele Frumosului ; credem cu fermitate ca expresia artistica hraneste in mod minunat intelegerea duhovniceasca si ca iubirea frumosului dumnezeiesc locuieste tainic in inima fiecaruia dintre noi.

Din incredintarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit IOSIF,
Preot Emilian MARINESCU
Consilier cultural
E-mail: cultural@mitropolia.eu

Sursa: mitropolia.eu

04 Aprilie 2011

Vizualizari: 633

Voteaza:

Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale organizeaza festivalul anual 'De dragul frumosului' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE