Mitropolitul Clujului, la inaugurarea casei parohiale sasesti din Cetatea Calnic

Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului a asistat astazi, 25 iunie 2011, la sfintirea casei parohiale sasesti din cetatea Calnicului, judetul Alba. Slujba a fost oficiata incepand cu ora 11:00, de episcopul Bisericii Evanghelice C.A. in Romania, Reinhart Guib si episcopul lutheran Cristoph Klein. La ceremonie au asistat, pe langa Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Andrei, consilierul cultural al Arhiepiscopiei, pr.

Stefan Iloaie, pr. protopop de Sebes, Iosif Gligor si numerosi istorici. Dupa slujba de sfintire, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, alaturi de episcopii evanghelici si ceilalti invitati, a asistat la un concert de orga, sustinut in Biserica Evanghelica din cetate.

“Casa Parohiala saseasca inaugurata astazi, este un centru de conferinte care are zona de documentare, respectiv biblioteca si alte lucruri si a fost restaurata timp de mai multi ani. Este o casa cu vechime importanta, respectiv de la sfarsitul secolului al XV-lea si o parte din ea din secolele XVIII-XIX”, a precizat academicianul Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie si Istorie din Cluj, cel care s-a ocupat de lucrarile de restaurare.

Ansamblul Cetatii Calnic formeaza Centrul Cultural Stiintific International, patronat de Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca si Asociatia "Ars Transilvaniae". Implicarea institutiilor din Cluj a devenit posibila dupa semnarea unui acord de concesionare a cetatii, bisericii, cimitirului si casei parohiale din Calnic pe o perioada de 49 de ani.

Cetatea de la Calnic este unul dintre monumentele de arhitectura cel mai bine conservate si restaurate din zona Transilvaniei. Datorita valorii si insemnatatii sale deosebite, a fost inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de alte 30 de monumente din Romania.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

26 Iunie 2011

Vizualizari: 589

Voteaza:

Mitropolitul Clujului, la inaugurarea casei parohiale sasesti din Cetatea Calnic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE