Mitropolitul Visarion Puiu, omagiat la Roman

La Catedrala arhiepiscopala din Roman a fost comemorat pe 10 august 2011, mitropolitul Visarion Puiu, la implinirea a 47 de ani de la trecerea sa la cele vesnice. Dupa slujba Parastasului a fost evocata personalitatea mitropolitului. Activitatile s-au desfasurat cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, transmite basilica.ro citata de Romanian Global News.



In fiecare an, membrii Asociatiei 'Visarion Puiu' il comemoreaza pe distinsul ierarh care si-a consemnat numele in panteonul marilor personalitati pe care le-a avut Biserica din Moldova. Comemorarea mitropolitului Visarion Puiu din acest an a avut loc in primul rand in cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala arhiepiscopala din Roman. A fost savarsita apoi slujba Parastasului pentru mitropolitul Visarion si pentru familia sa.

Printre altele, 'un profesor de istorie de la Cracovia, a venit cu noi marturii despre Visarion Pui, in urma vizitei facute cu Patriarhul Miron la Varsovia in 1938', a declarat pentru Radio TRINITAS, pr. protopop Florin Tuscanu.

'Un pastor, un misionar, un luptator al neamului'

'In testamentul sau si-a manifestat dorinta de a fi inmormantat la Schitul Vovidenia al Manastirii Neamt. Mitropolitul Visarion Puiu a indragit acest loc si a ridicat si o casa acolo, care sa fie azil batranetilor sale. Suntem increzatori ca Dumnezeu va randui intr-o zi ca dorinta de a reveni pe pamantul natal sa se implineasca. Este de datoria noastra sa cinstim lumina credintei ortodoxe si a faptelor vrednice pe care le-a lasat posteritatii, mai presus de tumultul vremii, marele mitropolit Visarion Puiu. Ierarhul pe care il pomenim an de an pe 10 august s-a impartit in multe laturi ale slujirii, fiind un pastor, un misionar, un luptator al neamului sau. Ne rugam impreuna ca Bunul Dumnezeu sa aseze sufletul mitropolitului Visarion in ceata celor drepti si sa ne invredniceasca sa implinim acest gand frumos de a aduce ramasitele sale pamantesti in linistea Vovideniei, unde si-a ales el insusi locul de veci. Sa ne ajute Dumnezeu sa implinim si dorinta aceasta a noastra, a membrilor asociatiei, de a sterge nedreapta condamnare la moarte a sa, din februarie 1946, care apasa asupra numelui sau. Noi am spune ca este un martir al Bisericii si nu un criminal de razboi. Consideram ca istoria ar trebui sa-l aseze in galeria patriotilor, a misionarilor, a acelor care si-au implinit menirea lor cu demnitate si responsabilitate', a marturisit pr. protopop Florin Tuscanu, dupa cum ne informeaza 'Ziarul Lumina', Editia de Moldova.

Repere biografice

Nascut la Pascani, pe 27 februarie 1879, Visarion Puiu, pe numele de botez Victor, a fost primul din cei trei copii ai lui Ioan si Elena Puiu. Tatal sau era fiul preotului Ioan Puiu din Girov-Neamt, iar mama sa era din Roman, fiica negustorului Neculai Miron. Primele trei clase primare le-a facut la Pascani (1886-1889), la scoala mixta a cailor ferate. Clasa a IV-a si Seminarul Teologic inferior le-a urmat la Roman. In toamna anului 1891, cu sprijinul arhiereului Ioanichie Flor Bacauanul, se va inscrie in clasa I la Seminarul Teologic Ortodox 'Sfantul Gheorghe' din Roman. Dupa trei ani petrecuti la Roman, se va inscrie la cursul superior al Seminarului 'Veniamin Costachi' din Iasi. Dupa absolvirea seminarului, in 1899, se va inscrie la Facultatea de Teologie din Bucuresti. In anul 1905, va reveni la Roman, unde, pe 22 decembrie, se va calugari. A fost tuns in monahism la Catedrala episcopala de catre episcopul Gherasim Safirin, care peste cateva zile l-a hirotonit diacon pe seama catedralei. In ianuarie 1907, a plecat sa-si desavarseasca studiile teologice la cea mai inalta scoala a vremii, Academia duhovniceasca de la Kiev, ca bursier. La intoarcerea in tara, in iulie 1908, a fost trimis la Galati, unde a fost hirotonit ieromonah, la propunerea episcopului Pimen Georgescu. La 6 decembrie 1908 a fost hirotesit protosinghel, iar la 1 ianuarie, anul urmator, arhimandrit. La 17 martie 1921, arhim. Visarion a fost ales episcop al Argesului. In anul 1923, s-au infiintat doua episcopii noi in Basarabia, a Hotinului si a Cetatii Albe, prilej cu care Visarion Puiu va fi transferat episcop la Hotin, avand resedinta la Balti, fiind instalat la 13 mai 1923. In anul 1935, episcopul Visarion va fi ales mitropolit al Bucovinei, avand resedinta la Cernauti. De pe 16 noiembrie 1942 pana pe 14 decembrie 1943, mitropolitul Visarion Puiu va conduce Misiunea Ortodoxa Romana in Transnistria. Pe 23 august 1944 mitropolitul se afla la Viena. Vladica se hotaraste sa nu se mai intoarca in tara. Intre 1945-1958 este carmuitor al eparhiei romanilor din strainatate, numita si Eparhia Ortodoxa Romana din Europa Occidentala. In luna mai 1945, la asa-zisul Tribunal al Poporului din Bucuresti, se afla un tabel cu 302 persoane cercetate ca fiind 'criminali de razboi'. A fost caterisit in 1950, sub presiunea regimului comunist, fiind reabilitat post-mortem de Sfantul Sinod al Bisericii noastre in anul 1990. Ultimii ani ai vietii i-a petrecut in nordul Frantei, in satul Viels Maisons. In ziua de 10 august 1964 s-a stins din viata, in varsta de 86 de ani.

Sursa: rgnpress.ro

.

11 August 2011

Vizualizari: 749

Voteaza:

Mitropolitul Visarion Puiu, omagiat la Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE