Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, in pelerinaj la Iasi

 

Pelerinii la moastele Sfintei Parascheva vor primi peste o saptamana, din Grecia, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur

 

Alaturi de moastele Sfintei Parascheva, trupul acestui sfant va fi purtat pe strazile din jurul Mitropoliei

 

Dupa acest scurt pelerinaj, credinciosii vor putea sa se roage la moastele sfintilor, care vor fi asezate pe catafalc, in fata Catedralei Mitropolitane

 

De aceasta data, la sarbatorirea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, credinciosii se vor putea ruga si la moastele Sfantului Ioan Gura de Aur. In perioada 11-15 octombrie, cata vreme vor poposi moastele acestui sfant la Iasi, pelerinii ce vor veni la aceasta mare sarbatoare organizata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la care va lua parte si Patriarhul Romaniei, PF Daniel, isi vor putea incredinta rugile acestui sfant care ocupa un loc aparte in cartea desavarsitilor. Motivatia aducerii moastelor Sf. Ioan Gura de Aur consta si in faptul ca anul acesta se implinesc 1600 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sf. Ioan Gura de Aur, care a fost si arhiepiscopul Constantinopolului.

Luat la Dumnezeu in anul 407, sfantul a indraznit sa-i arate greselile si imparatesei Eudoxia, suferind mult, dar din acele suferinti spirituale, din cauza credintei sale in dreptate si religiozitate profunda.

 

"Sfantul Ioan Gura de Aur este cel mai mare predicator al Bisericii nedespartite a lui Hristos, dascal al pocaintei si al sfinteniei", sunt cuvintele prin care-l descrie pe sfant PF Daniel, Patriarhul Romaniei si Loctiitor de Mitropolit al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. "La initiativa actualului Patriarh, la marea sarbatoare religioasa a Iasilor, Sfanta Parascheva, ce va avea loc la sfarsitul saptamanii viitoare, vor fi aduse moastele Sfantului Ioan Gura de Aur. O delegatie din Grecia, in frunte cu IPS Mitropolit Serafim de Stagon si Meteora, va ajunge la Iasi joi, 11 octombrie, in jurul orei 12.00, pe aeroportul Iasi, cu moastele Sf. Ioan Gura de Aur. Este firesc sa fie prezente la Iasi moastele acestui sfant, orasul nostru fiind astfel mai incarcat de spiritualitate", a precizat parintele Constantin Sturzu, purtator de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Slujba va avea loc la Catedrala Mitropolitana. Desi lucrarile de renovare nu sunt finalizate, totusi pentru aceasta sarbatoare va fi amenajata o parte din interiorul Catedralei, pentru slujbe. Pelerinii vor putea vedea slujba si la cele doua monitoare uriase ce vor fi amplasate la Mitropolie. Totodata, pentru pelerini vor fi constituite cateva puncte de informare, dintre care unul in zona Garii si altul pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. O parte dintre pelerini se va putea caza la confratii din Iasi, care si-au aratat disponibilitatea de a-i gazdui in aceasta perioada. Timp de 5 zile, Iasul va constitui centrul crestinatatii ortodoxe romane, fapt intarit de prezenta moastelor celor doi sfinti, dar si a Patriarhului Romaniei.

 

Marius SIDORIUC

 

Sursa: Ziua de Iasi

 

.

04 Octombrie 2007

Vizualizari: 1200

Voteaza:

Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, in pelerinaj la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE