Moastele Sfintei Mucenite Filofteia in Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei

Luni, 4 noiembrie 2013, in biserica „Adormirea Maicii Domnului“ si „Sf. Ierarh Nicolae“ a Parohiei Fintesti, comuna Naeni, judetul Buzau, au poposit moastele Sfintei Mucenite Filofteia, purtate intr-un pelerinaj prin Muntenia, condus de Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului. La intrarea in curtea lacasului de cult din satul Fintesti, sfintele moaste au fost intampinate de Intaistatatorul Eparhiei Buzaului si Vrancei, Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, precum si de preoti si credinciosi, veniti, in numar foarte mare, sa isi plece fruntea inaintea ocrotitoarei Tarii Romanesti. Cei doi ierarhi au savarsit o slujba de Te-Deum, aducandu-I multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revarsat asupra lumii prin sfintii Sai si, in special, prin Sfanta Mucenita Filofteia.

Dupa incheierea ceremoniei religioase, Chiriarhul de la Buzau a tinut un scurt cuvant de invatatura, marturisind: „Ziua de astazi este aleasa si frumoasa, in acelasi timp, deoarece Dumnezeu ne-a binecuvantat cu o vreme potrivita, pe masura asteptarilor si inimilor dumneavoastra, pentru a intampina, asa cum se cuvine, popasul duhovnicesc, aici, al Sfintei Mucenite Filofteia de la Curtea de Arges, despre care am aflat, din istoria nescrisa, dar transmisa pe cale orala, ca a mai poposit, si cu alta ocazie, in locasul de cult al comunitatii de credinciosi din Fintesti, si in secolul al XIX-lea – marturie stand icoana ce se afla in biserica si care, din anumite puncte de vedere, este un unicat –, iar, pe de alta parte, am aflat de la parinti ca Sfanta Mucenita Filofteia a mai trecut pe aici prin 1964. Deci, iata, acum ar fi a treia oara, dupa stiinta noastra“.

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic a subliniat: „Astazi, am avut bucuria sa venim si sa ne intalnim aici cu urmasii acelor credinciosi vrednici care au avut recunostinta pentru Sfanta Mucenita Filofteia [in secolul al XIX-lea – n.n.], marcand actul istoric printr-o icoana superba, care este in aceasta biserica“. Totodata, adresandu-se Chiriarhului de la Buzau, Ierarhul oaspete a remarcat: „Inaltpreasfintia Voastra, pot sa spun ca sunteti un fericit, pentru ca, la inceputul arhipastoririi Inaltpreasfintiei Voastre aici, ati avut prilejul ca, in Eparhie, sa vina Sfanta Mucenita Filofteia, pe care o rugam sa Va fie de folos, spre bucurie in arhipastorirea indelungata la care V-a chemat Vesnicul Arhiereu, Iisus Hristos“.

Biserica Parohiei Fintesti a fost ridicata in perioada 1860-1866. In luna mai, 1867, moastele Sfintei Filofteia au fost purtate, in procesiune, prin zona Ploiestiului si a Buzaului – ajungand si in aceasta localitate din comuna buzoiana Naeni –, procesiune reeditata, in zilele noastre, dupa mai bine de 146 de ani. De altfel, in lacasul de cult se afla o veche icoana a mucenitei, dovada, peste ani, a marii cinstiri ce ii este acordata la nivel local. Si, daca urmarile primului popas al sfintei in regiune au fost deosebite – Dumnezeu a daruit ploaie, dupa o seceta indelungata –, credinciosii nadajduiesc ca, si acum, Parintele ceresc sa Isi intoarca fata catre ei, pentru rugaciunile celei care, la varsta binecuvantatei nevinovatii, si-a jertfit viata pentru Hristos.

Dupa cuvintele de invatatura ale ierarhilor, racla cu sfintele moaste a fost depusa in lacasul de cult din Fintesti, unde va ramane pana marti, 5 noiembrie, urmand ca, pe 6 noiembrie, pelerinajul sa continue, catre Episcopia Sloboziei si Calarasilor.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Noiembrie 2013

Vizualizari: 773

Voteaza:

Moastele Sfintei Mucenite Filofteia in Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE