Moldova isi sarbatoreste astazi ocrotitoarea

Biserica Ortodoxă Română o sărbătoreşte astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, dar şi a Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Pentru a spori bucuria credincioşilor care participă la hramul catedralei, duminică, 12 octombrie, a fost adusă la Iaşi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti.



Delegaţia condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost întâmpinată pe aeroportul din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt din dreptul Catedralei Mitropolitane s-a desfăşurat o ceremonie de întâmpinare la care au participat aproximativ o mie de credincioşi, în prezenţa gărzii de onoare a Armatei. Din delegaţia-oaspete au mai făcut parte Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi pr. dr. Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou.

După ceremonialul în cadrul căruia au rostit alocuţiuni Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul şi IPS Mitropolit Teofan, racla cu sfintele moaşte ale voievodului martir a fost aşezată spre închinare lângă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Ieri, la Catedrala Mitropolitană a fost săvârşită Sfânta Liturghie în cinstea aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi. Acest moment este marcat în calendarul bisericesc prin sărbătorirea, în fiecare an, în data de 13 octombrie, a Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi, decizia fiind luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Marea sărbătoare închinată Sfintei Parascheva va fi marcată astăzi prin săvârşirea Sfintei Liturghii la care vor participa ierarhi invitaţi din ţară şi străinătate. La slujba de cinstire a Cuvioasei săvârşită în aer liber pe pietonalul din dreptul Catedralei sunt aşteptaţi să ia parte mii de ieşeni şi pelerini.


Oana NISTOR
Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 Octombrie 2014

Vizualizari: 345

Voteaza:

Moldova isi sarbatoreste astazi ocrotitoarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE