Moment festiv pentru Biserica din Oltenia: IPS Irineu implineste 55 de ani

Biserica din Oltenia isi sarbatoreste vineri, 16 noiembrie, Intaistatatorul, la implinirea a 55 de ani de vietuire. Cu acest prilej, clericii, credinciosii, monahii si monahiile din biserici si manastiri se roaga laolalta pentru sanatatea, indelunga petrecere si buna sporire in slujirea arhiereasca si invatatoreasca a Inalt Preasfintitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Intreaga suflare crestineasca din Oltenia inalta rugaciuni catre Dumnezeu pentru sanatatea IPS Irineu, la implinirea varstei de 55 de ani. Randuit de Dumnezeu in scaunul de Mitropolit al Olteniei, arhiereul nostru s-a dovedit de fiecare data, prin autoritatea si buna sa judecata, providential in "pelerinajul” oltenilor catre Patria Cereasca. In intreaga sa slujire arhiereasca s-a facut "tuturor toate”, pastrand permanent in inima cuvintele Sfantului Apostol Pavel: "Ia aminte la tine insuti si la invatatura; staruie in acestea, caci, facand aceasta, si pe tine te vei mantui si pe cei care te asculta” (I Timotei IV, 16).



Scurt tablou biografic

IPS Parinte Irineu s-a nascut la data de 16 noiembrie 1957, in localitatea valceana Pestisani. A primit la botez numele de Ion. In anul 1974 a fost primit ca frate la Manastirea Frasinei, din judetul Valcea. In anul 1975 s-a inscris la cursurile Seminarului Teologic “Sfantul Grigorie Teologul” din Craiova. In perioada 1981-1985 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, pe care le-a incheiat prin sustinerea tezei de licenta cu titlul “Cunoasterea lui Dumnezeu si ideea de epectaza la Sfantul Grigorie de Nyssa”. Dupa finalizarea studiilor universitare a imbracat haina monahala, fiind hirotonit ierodiacon (1985) si ieromonah (1986).

In anul 1985 a fost admis la Scoala doctorala a Institutului Teologic din Bucuresti, optand pentru disciplina Patrologie. Tema lucrarii a fost "Politica religioasa a imparatului Iustinian”, sub coordonarea pr. prof. dr. Stefan Alexe. Dupa ce, timp de un an de zile (1986-1987), a urmat cursuri de limba si literatura franceza in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Grenoble, si-a continuat studiile doctorale pe specialitatea Teologie Dogmatica la Institutul Teologic Ortodox “Saint Serge” din Paris (1987-1990). In urma sustinerii tezei cu titlul “La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand”, elaborata sub coordonarea stiintifica a cunoscutului profesor Boris Bobrinskoy, a fost investit de comisia doctorala cu titlul de doctor in teologie, obtinand calificativul “magna cum laude”. In paralel, a urmat si cursuri de limba engleza la Londra (1989-1990), precum si de arheologie biblica la Institutul de Arheologie Biblica din Tantur - Ierusalim (1990-1991). Intre anii 1990 si 1991, a predat istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic “Saint Serge” din Paris.

La 6 septembrie 1991, a fost randuit, prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ramnicului, primind titulatura de “Slatineanul”. A fost investit ca Episcop prin Decretul nr. 77 din 6 septembrie 1991 al presedintelui Romaniei, fiind hirotonit la 6 octombrie 1991. Din anul 2000, a fost ales ca referent pentru manuale de religie din cadrul Comisiei teologice si liturgice a Sfantului Sinod, iar din 2003 indeplineste functia de secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea sfintilor romani. Din anul 1991, a predat la Facultatea de Teologie a Universitatii din Craiova, mai intai ca profesor suplinitor la Catedra de Istoria culturii si civilizatiei bizantine (1991-1994), venit prin transfer de la Institutul Teologic “Sfantul Serghie” din Paris. In 1994 a devenit titularul Catedrei de Teologie dogmatica si morala (1994-1997), apoi, conducatorul acesteia (1997) si al Catedrei Sistematico-practice (2004-2008). Din anul 2008, IPS Parinte este decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul aceleiasi institutii (din 24 ianuarie 2008).

In perioada 1999-2001, a activat pe postul de profesor de teologie morala la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu. In perioada 2002-2005, IPS Irineu a urmat cursurile doctorale din cadrul Facultatii de Drept “Nicolae Titulescu” din Craiova, obtinand in anul 2005 titlul de doctor in Drept Civil, cu teza “Raportul dintre preceptele morale crestine si normele juridice”, elaborata sub coordonarea stiintifica a acad. prof. dr. Ion Dogaru, cu calificativul “magna cum laude”. Pe tot parcursul activitatii universitare de pana acum, a scris numeroase carti, studii, articole si traduceri. La data de 22 noiembrie, 2010, IPS Parinte Mitropolit Irineu a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

Arhiepiscopul Craiovei  si Mitropolitul Olteniei

La 8 iulie 2008, IPS Irineu a fost randuit, prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in calitate de Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Ceremonia de intronizare, oficiata de PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de un sobor de 18 arhierei, a avut loc la data de 27 iulie 2008, in Catedrala mitropolitana Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir din Craiova. Din aceasta calitate, IPS Parinte Irineu a sfintit sute de biserici, a temeluit numeroase asezaminte sociale, a randuit preoti si diaconi spre folosul credinciosilor, intr-un cuvant, a ingrijit si semanat bine ogorul Bisericii Oltene.

La ceas de sarbatoare, glasul nostru, al clericilor, monahilor, monahiilor si credinciosilor din Mitropolia Olteniei, se inalta in rugaciune catre Tronul Preasfintei Treimi, pentru sanatatea, indelunga petrecerea si intarirea Arhipastorului nostru, spre cinstea Sfintei Biserici Oltene si a noastra mantuire.

Sa ne traiti intru multi si fericiti ani Inalt Preasfintite Parinte Mitropolit!

(Biroul de presa al Arhiepiscopiei Craiovei)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

.

16 Noiembrie 2012

Vizualizari: 898

Voteaza:

Moment festiv pentru Biserica din Oltenia: IPS Irineu implineste 55 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE