Monahul Valerian de la Patrunsa, hirotonit preot

La Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu-Valcea, Inaltpreasfintitul Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, a oficiat sambata, 2 august, in cadrul Sfintei Liturghii, slujba de hirotonie intru preot a monahului Valerian de la Manastirea Patrunsa.

Slujba de hirotonie a parintelui Valerian a fost prilej de bucurie pentru foarte multi oameni, care au tinut sa-i fie alaturi la acest moment de revarsare a harului dumnezeiesc, intre ei numarandu-se preoti, teologi, monahi, mai multi actori consacrati, precum Manuela Harabor, Claudiu Bleont, Tomi Cristin, Gabriela Iacob, Magda Catone, Iulia Lazar, Rares Ioan Stoica si alte personalitati culturale: academicianul Sorin Dumitrescu, regizorii Chris Simion si Iulian Capsali, jurnalista Mariana Borloveanu, poetii Florin si Diana Caragiu s.

a.

Parintele Valerian (n. 1951) este nimeni altul decat fostul actor Dragos Paslaru, unul dintre cei mai talentati si indragiti actori romani, cunoscut prin rolurile interpretate vreme de aproape doua decenii in filme, pe scena Teatrului Nottara, cat si pe multe alte scene din tara.

Un rol, interpretat magistral, care a prefigurat cursul vietii sale de mai tarziu, a fost cel al tanarului Aliosa din Fratii Karamazov, de F. Dostoievski. Dupa zilele sangeroase ale revolutiei din 1989 si framantarile sociale care au urmat, parintele Valerian a luat atitudine in mod public impotriva abuzurilor si coruptiei noii conduceri. Pe cand participa la un protest organizat in Piata Universitatii in zilele de 13-15 iunie 1990, a fost batut in mod salbatic de mineri, ajungand in coma la Spitalul de Urgenta din Bucuresti.

Revenind in chip minunat din pragul mortii, in perioada ce a urmat a resimtit tot mai viu chemarea spre o viata inchinata lui Dumnezeu, inchinoviindu-se la Manastirea Frasinei in acelasi an. Ulterior, a refuzat sa depuna marturie impotriva celor care l-au maltratat, spunand: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc si sufletul meu a iertat tot“.

In Manastirea Frasinei a fost ucenic de chilie al cuviosului Ghelasie, un renumit duhovnic, care i-a calauzit pasii si l-a ajutat sa sporeasca pe calea cea stramta a vietii insufletite de dorul dumnezeiesc. Dupa trecerea la Domnul a duhovnicului sau, s-a mutat la Manastirea Patrunsa. In ultimii ani a pustnicit in apropierea manastirii, cu binecuvantarea duhovnicului sau, parintele staret Varsanufie.

Florin Caragiu
Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 August 2014

Vizualizari: 1105

Voteaza:

Monahul Valerian de la Patrunsa, hirotonit preot 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE