Moneda din argint dedicata aniversarii a 650 de ani de la intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 24 iunie 2009, o moneda din argint dedicata aniversarii a 650 de ani de la intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti.

Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:
•valoare nominala:10 lei;
•material: argint 999‰;
•greutate: 31,103 grame;
•forma: rotunda;
•diametru:37 mm;
•calitate: proof;
•margine: zimtata.

Aversul prezinta in partea centrala, pe o banda mata, stema Romaniei si portretul domnitorului Tarii Romanesti, Nicolae Alexandru, la stanga si la dreapta portretului, inscriptiile „NICOLAE ALEXANDRU” si „VOIEVOD”; deasupra benzii mate, inscriptia „ROMANIA” si anul de emisiune 2009, iar dedesubt, valoarea de emisiune 10 LEI.

Reversul prezinta in partea stanga, portretul primului mitropolit al Tarii Romanesti – Iachint de Vicina; de o parte si de alta a portretului, inscriptiile „SF.

IERARH” si „IACHINT”; in dreapta, pe o banda mata, imaginea bisericii domnesti „Sfantul Nicolae” de la Curtea de Arges, deasupra si dedesubtul benzii mate, inscriptiile „650 DE ANI DE LA” si „INTEMEIEREA MITROPOLIEI TARII ROMANESTI”.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu.
Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 650 de ani de la intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Sursa: amosnews.ro

.

23 Iunie 2009

Vizualizari: 527

Voteaza:

Moneda din argint dedicata aniversarii a 650 de ani de la intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE