Mosii de iarna

In fiecare an, in sambata de dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, numita in popor „Mosii de iarna", credinciosii fac milostenie pentru sufletele celor plecati in lumea vesniciei. Astfel, in toate bisericile se savarseste Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru morti.

De asemenea, slujbe de pomenire se oficiaza in aceasta zi si in cimitire, la mormintele celor dragi. Aceasta sambata a mortilor se numeste „Mosi", pentru ca acum se pomenesc mosii si stramosii nostri.

Sambata Mosilor de iarna face parte din zilele cu slujbe speciale, in care sunt pomeniti cei plecati dintre noi, si arata grija deosebita pe care crestinii o au fata de cei care asteapta judecata lui Dumnezeu in lumea cealalta, asa cum cei vii asteapta judecata lui Dumnezeu aici, pe pamant. De aici si asezarea zilei de pomenire a celor morti in sambata premergatoare duminicii Infricosatoarei Judecati din perioada Triodului.

Cuvantul „mosi" vine de la „stramosi", si se refera la toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice. Termenul arata ca in aceasta zi trebuie sa ne amintim de toti inaintasii nostri, parinti, bunici, strabunici si cei dinaintea lor, pe care nimeni nu-i mai pomeneste. Acest termen ne duce cu gandul la toti cei care au murit in Vechiul Testament, in speranta mantuirii prin Mesia, dar si la cei care au murit pe neasteptate sau nepregatiti prin spovedanie si impartasanie, si care asteapta de la noi rugaciuni, pentru iertarea lor. Ziua aceasta se mai numeste "Sambata sufletelor" si are corespondent si in Biserica Catolica, care face pomenirea generala a mortilor inainte de Craciun. In alte Biserici Ortodoxe, cum ar fi in cea rusa, de exemplu, pomenirea aceasta de obste se face in ziua Sfantului Dimitrie.

Pomenirea mortilor, la Mosi, semnifica faptul ca intreaga Biserica nadajduieste ca Hristos, Cel Care vine ca Judecator al celor vii si al celor morti, va face judecata Sa cu bunatate si cu iubire de oameni. Biserica a ales pentru pomenirea mortilor ziua de sambata, intrucat aceasta este ziua in care Hristos a salasluit in mormant si, dupa invatatura Bisericii noastre, S-a pogorat la iad ca sa vesteasca, celor tinuti in legaturile mortii de mult timp, izbavirea lor prin moartea si Invierea Sa. Sambata este ziua in care Hristos s-a aflat in mormant, dar nu a avut o sedere pasiva, ci una activa, de lucrare pentru cei adormiti. Sederea Domnului nostru Iisus Hristos in mormant, in ziua de sambata, face din mormant „un pat de odihna si o antecamera a vesniciei”.

Unitatea dintre cei vii si cei morti

Pomenirea generala a mortilor se face in mod special, in cateva sambete de peste an, si anume in sambata de dinaintea duminicii lasatului sec de carne pentru Postul Mare (Mosii de iarna), in sambata de dinaintea duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Mosii de vara) si in prima sambata din luna noiembrie (Mosii de toamna). La Mosii de iarna, s-a ales sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, pentru a arata unitatea dintre cei vii si cei morti, exprimata prin aceeasi nadejde, in invierea si viata vesnica.

In ziua pomenirii Mosilor, credincioasele obisnuiesc sa ofere pomana pentru sufletul celor plecati din lumea aceasta. Spre deosebire de alte zile de pomenire, de Mosi, femeile ofera oale cu mancare. In unele zone ale tarii, de sufletul celui adormit se da lapte cu orez in strachini de lut, iar in altele, traditionala coliva, sarmale, placinte si piftie. Se pastreaza insa regula de a oferi, impreuna cu produsele, si vasele in care sunt puse acestea.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

21 Februarie 2014

Vizualizari: 1609

Voteaza:

Mosii de iarna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE