Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul in Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Biserica Ortodoxa praznuieste astazi Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Aducerea moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Trei ierarhi ai Bisericii noastre vor savarsi Sfanta Liturghie la Catedrala arhiepiscopala din Suceava.

Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, va savarsi Sfanta Liturghie pe un podium amenajat langa Catedrala arhiepiscopala din Suceava. Biserica “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” a fost ctitorita in 1514 de Bogdan al III-lea, fiul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, avand menirea de a fi catedrala mitropolitana. La aceasta manastire se afla moastele Sfantului Ioan cel Nou, care vor fi purtate astazi pe strazile din Suceava intr-un pelerinaj care aduna mii de pelerini din toata tara.

PS Corneliu, Episcopul Husilor, va savarsi Sfanta Liturghie la Catedrala episcopala din Husi, iar PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, va sluji la Manastirea Gorovei din judetul Botosani, care isi cinsteste astazi ocrotitorul. Biserica mare a manastirii, cu hramul „Sf. Ioan Botezatorul“, a fost ctitorita de egumenul Macarie Jora, intre anii 1828-1834.

PS Ioachim Bacauanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala arhiepiscopala din Roman.

Procesiune cu icoana Sfantului Ioan Botezatorul la Iasi

Biserica cu hramurile „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul“, „Sfantul Ierarh Dosoftei“ si „Sfanta Lucia“ din cartierul iesean I. C. Bratianu, Bucium, Protopopiatul Iasi 2, isi serbeaza astazi hramul. Programul liturgic a inceput aseara cu slujba Vecerniei unita cu Litia care a fost precedata de o procesiune cu icoana Sfantului Ioan Botezatorul. Astazi vor fi oficiate Utrenia, Aghiazma mica si Sfanta Liturghie. Duminica, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va oficia Sfanta Liturghie in lacasul ocrotit de Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Ierarh Dosoftei si Sf. Lucia din Bucium.

Biserica Domneasca din Piatra Neamt, inchinata Nasterii Sf. Ioan Botezatorul, isi serbeaza astazi hramul. Ctitorie a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, sfantul lacas a fost construit din piatra intre anii 1497-1498.

Tot astazi isi serbeaza hramul Schitul Sihla din Neamt, construit in apropiere de pestera in care s-a nevoit Cuvioasa Teodora. Actuala biserica a Schitului Sihla, cu hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul“, dateaza din anul 1813, fiind refacuta in 1973 prin grija arhim. Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria.

In Episcopia Husilor, Manastirea „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul“ din judetul Vaslui isi sarbatoreste astazi hramul. Biserica manastirii a fost ridicata incepand cu anul 2000, la cererea credinciosilor din zona. Sarbatoare va fi si la Biserica „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul“ din satul Dumbraveni, com. Garceni, jud. Vaslui, ctitorita intre 1784-1787 si refacuta in 1818 de preotul Grigoras si fiii sai, ajutati de razesi si de monahii Varlaam si Ioasaf. (Constantin CIOFU)

Sursa:mmb.ro

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1362

Voteaza:

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul in Mitropolia Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE