Noile reglementari privind cartile si obiectele bisericesti

Noul Statut pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (2008) reglementeaza dreptul exclusiv al Patriarhiei Romane in privinta editarii, tiparirii si difuzarii Sfintei Scripturi, a cartilor de cult si acatistelor, a manualelor de teologie si a manualelor de religie, precum si de a produce si a valorifica obiectele si bunurile necesare activitatii de cult(art. 163 alin. (3) si art. 166 din Statut, text consolidat 2011).

Eparhiile, la randul lor, pot organiza singure edituri si tipografii, precum si ateliere de pictura si de confectionat icoane, de tesatorie si croitorie de vesminte preotesti, de broderie, de tesut covoare, de lumanari, mobilier bisericesc etc.

, pentru a implini in exclusivitate cerintele unitatilor de cult din eparhie. (art. 164 alin. (1) din Statut)
Avand in vedere modificarea legislatiei bisericesti in domeniul producerii si comercializarii Sfintei Scripturi, a cartilor de cult si acatistelor, a manualelor de teologie si a manualelor de religie, a obiectelor si bunurilor necesare activitatii de cult, toate aprobarile (binecuvantarile) si avizele acordate de Patriarhia Romana anterior intrarii in vigoare in luna ianuarie 2008 a noului Statut pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane sau acordate de eparhii in domeniul de exclusivitate al Patriarhiei Romane sunt nule.

Centrele eparhiale vor face demersurile necesare pentru anularea tuturor aprobarilor (binecuvantarilor) si avizelor date anterior anului 2008 sau ulterior, pentru producerea si comercializarea obiectelor de cult, cu incalcarea prevederilor statutare.”

Scopul acestor noi reglementari este sustinerea multiplelor activitati cultural-misionare, social-filantropice si educationale ale Patriarhiei Romane.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

.
Pe aceeaşi temă

08 Aprilie 2014

Vizualizari: 542

Voteaza:

Noile reglementari privind cartile si obiectele bisericesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE