Noua Constitutie a Conferintei Bisericilor Europene a fost adoptata la Budapesta

Luni, 8 iulie 2013, s-au incheiat la Budapesta lucrarile celei de-a 14-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (CEC). Cei aproape 200 de delegati, reprezentand trei mari familii confesionale (ortodocsi, anglicani si protestanti) au avut dificila sarcina de a stabili o noua Constitutie pentru organismul ecumenic.

Pr. Prof. Viorel Ionita, membru al delegatie Bisericii Ortodoxe Romane arata ca noua Constitutie „fixeaza si determina atat noi baze legale ale acestei organizatii, cat si cadrul de desfasurare al activitatilor ei.

Prin aceasta schimbare s-a urmarit asigurarea unei dinamici mult mai flexibile a acestei organizatii, cat si perspectiva integrarii celor trei organisme, care pana in prezent au activat alaturi unul de altul sub emblema organizatiei de la Geneva, anume Comisia Bisericile in Dialog, Comisia Biserica si Societate si Comisia Bisericilor pentru Migranti in Europa. Considerandu-se ca activitatea Conferintei Bisericilor Europene s-ar putea desfasura mai bine de la Bruxelles, adunarea de la Budapesta a hotarat ca aceasta organizatie sa-si mute cartierul general in capitala Belgiei.”

Dezbaterile desfasurate pe parcursul mai multor zile au fost intense. „Adunarea de la Budapesta s-a confruntat cu mai multe dificultati, mai ales ca a trebuit sa se concentreze asupra unor aspecte legate de constitutie, care au consumat prea mult din timpul programat pentru discutii. De aceea multi participantii au fost nemultumiti de faptul ca nu au avut la dispozitie un timp suficient pentru discutii cu caracter spiritual sau teologic. In final intrunirea si-a atins scopul, iar acum ramane in datoria personalului organizatiei si a noului Comitet Central ales acum, ca si a tuturor Bisericilor din Europa, sarcina de a transforma "litera" fixata la Budapesta in "duh" de cooperare si reconsiliere in slujba pacii dintre popoarele acestui continent", spune parintele Viorel Ionita.

Intalnirea de la Budapesta a avut loc pe fundalul unei crize europene prelungite. In acest context Bisericile din intreaga Europa sunt invitate sa isi intensifice relatiile ecumenice pentru a intari respectul unora fata de ceilalti ca frati si surori in Hristos. Conferinta Bisericilor Europene se vrea o platforma de dialog si cooperare pentru Bisericile si organizatiile partenere de pe intregul continent. Aceasta invitatie este o reafirmare a misiunii CEC, anume aceea de marturisi Evanghelia si a face misiune sociala pentru oamenii din Europa si nu numai. Tocmai de aceea Bisericile Europene nu pot ramane indiferente la problemele cu care se confrunta crestini si nu numai in Orientul Mijlociu sau din alte zone de conflict. La fel nici dificultatile provocate de criza economica si sociala prelungita nu a ramas fara ecou.

La finalul Adunarii a fost ales noul Comitet Central, din care face parte si IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale.

Conferinta Bisericilor Europene si-a inceput activitatea dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cu scopul ca acestea sa se poata sprijini reciproc. Prima Adunare Generala a avut loc in 1959, iar cinci ani mai tarziu a fost adoptata Constitutia, in 1964, la Bornholm. De atunci a crescut foarte mult si numarul membrilor si s-a imbunatatit colaborarea cu Consiliul Conferintelor Europene a Episcopilor Romano-Catolici (CCEE). In timpul Conferintei de la Praga, in 1992, acest document fundamental a suferit ample revizuiri, devenind normativ in aceasta forma pentru institutia ecumenica.

In 2009, la Lyon, Constitutia a fost din nou revizuita, dar adancirea continua a crizei economice, dar si a celei spirituale, a impus adoptarea unei noi Constitutii pentru cautarea impreuna a unitatii Bisericii, pentru promovarea valorilor crestine in lume. Prin aceasta Constitutie, Conferinta Bisericilor Europene isi propune sa faca mai vizibila identitatea Bisericii intr-o Europa din ce in ce mai secularizata, de a face mai puternic auzita vocea Crestinatatii la nivel european.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

09 Iulie 2013

Vizualizari: 541

Voteaza:

Noua Constitutie a Conferintei Bisericilor Europene a fost adoptata la Budapesta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE