O noua generatie de absolventi ai Seminarului Teologic Ortodox din Cluj

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca s-a desfasurat marti, 28 mai, cursul festiv de absolvire a promotiei 2013-2014.

Momente pline de emotii pentru tinerii absolventi
Dupa patru ani de studii, calauziti si indrumati de profesori si sustinuti de parintii lor, elevii claselor a XII-a A si B au primit astazi ultimele felicitari, fiind rasplatiti pentru toate eforturile depuse pe planurile educativ, duhovnicesc si moral, in timpul anilor de studii. Manifestarea a debutat la ora 7:00, cu oficierea Sfintei Liturghii de preotii profesori ai Seminarului, in capela scolii, dupa care, de la ora 9:00, a avut loc festivitatea de premiere. Au fost alaturi de cei 50 de absolventi in acest moment festiv, parintii, profesorii, reprezentanti ai Inspectoratului scolar si ai Centrului Eparhial, precum si ierarhii Arhiepiscopiei Clujului, care i-au binecuvantat pe tineri si le-au oferit indemnuri parintesti.

Adevaratii misionari de maine
Prezent la eveniment, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei i-a indemnat pe tinerii absolventi sa fie adevarati misionari ai lui Hristos si sa aduca roade bune pe parcursul vietii lor, indiferent ce meserie isi vor alege pe viitor: „Intr-o lume data peste cap in care toate sunt aproximative este nevoie de misionari ai lui Hristos si instruiti, curajosi si credinciosi.

Asta asteapta Domnul Hristos de la voi sa mergeti si roada sa aduceti si roada voastra sa ramana ”, a aratat Inaltpreasfintia Sa.

Premierea elevilor seminaristi
In cadrul festivitatii, elevii merituosi au primit din partea dirigintilor dipome si premii atat pentru munca depusa in cei patru ani de studiu, cat si pentru rezultatele deosebite obtinute la diferite concursuri si competitii scolare. Tinerii au fost felicitati si de pr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox, care le-a dorit mult succes pe mai departe in speranta ca ceea ce au invatat in cei patru ani de seminar le va folosi in viata. Deasemenea, absolventii au fost indrumati de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa sa aleaga aceasta unitate de invatamant universitar, unde isi pot perfectiona cunostiintele si se pot forma ca oameni si viitori teologi, asistenti sociali, profesori de religie sau pictori bisericesti.

La fel ca anii trecuti, familia parintelui profesor Ioan Bunea a oferit si anul acesta un premiu special elevului Cristian Lacatus, care a reusit sa obtina in cei patru ani de seminar cea mai mare medie, 9.57.

Un moment important in cadrul festivitatii a fost cel al predarii cheii, in care absolventii au oferit in mod simbolic stafeta colegilor lor mai mici din clasa a XI-a, care si-au luat angajamentul ca vor incerca ca in acest ultim an de studiu sa pastreze renumele pe care scoala teologica ortodoxa din Cluj-Napoca il are.

Istoria Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca
Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca isi desfasoara activitatea incepand cu anul 1952, din momentul desfiintarii abuzive de regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj. De-a lungul timpului, scoala a trecut prin mai multe etape, la inceput fiind Şcoala medie de cantareti bisericesti (1952-1955). Seminar Teologic Liceal Ortodox a devenit in anul 1993, fiecare ciclu avand cinci ani de studiu, iar din 2007 elevii studiaza patru ani. In ultimii ani Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a infiintat pe langa clasele cu profilul teologie si clase de filologie in care se pot inscrie si fete. In prezent, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, la nivel liceal, invata 230 de elevi, indrumati de peste 30 de profesori.

Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

28 Mai 2014

Vizualizari: 428

Voteaza:

O noua generatie de absolventi ai Seminarului Teologic Ortodox din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE