O opinie tendentioasa nu poate inlocui o certitudine multiseculara

Referitor la articolul intitulat „Moastele de la Bucuresti ale Sfantului Nicolae sunt FALSE”. Cate dintre celelalte 10.000 de relicve din Romania sunt autentice aparut in cotidianul Romania Libera din ziua de 15 iulie 2014, sub semnatura domnilor Petru Rachita si Razvan Chiruta, precizam:

Moastele Sfantului Ierarh Nicolae au fost aduse de cruciati in orasul italian Bari in secolul al XI-lea si asezate de arhiepiscopul Nicolae al Venetiei in doua biserici construite la Bari (1036) si la Venetia (1039).

Particele din moastele Sfantului Ierarh Nicolae au fost aduse la Bucuresti in 1600, cand, potrivit documentelor istorice, voievodul Mihai Viteazul le-a primit in dar de la arhiepiscopul de Bari prin intermediul unui negustor bogat in semn de pretuire pentru lupta de aparare a crestinatatii impotriva ofensivei otomane din acea vreme si le-a oferit bisericii „Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti unde se pastreaza pana astazi.

Pe racla istorica se gaseste incrustat urmatorul text in limba slavona “Daruite de catre Io Mihail Voievod si Doamna Stanca si fiul lor Io Necula Voievod in anul 7108 (1600 dupa calendarul actual), ispravnic fiind mitropolitul Eftimie”. Mentionata de bizantinologul roman Alexandru Elian, in lucrarea sa “Inscriptii Medievale ale Romaniei” din 1965, inscriptia poate fi vazuta de toti cei care vin sa venereze sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nicolae in aceasta biserica din centrul Bucurestilor, ctitorie a Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu.

Ca atare, concluzia autorilor articolului ca particelele din moastele Sfantului Ierarh Nicolae de la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti nu sunt autentice se bazeaza pe opinii personale recente si ipoteze tendentioase despre ce era posibil sau nu in secolul al XVI-lea in Occident, cand de fapt pericolul otoman era o preocupare majora pentru crestinatatea apuseana.

In ceea ce priveste Ghidul Sfintelor Moaste din bisericile si manastirile din Patriarhia Romana, acesta are ca scop prezentarea intr-o lucrare unitara a informatiilor despre Relicvele Sfinte existente in locasurile de cult din Romania, inclusiv a numarului exact al acestora. In prezent, in eparhiile Patriarhiei Romane se desfasoara o activitate laborioasa de strangere a informatiilor despre Sfintele Moaste din bisericile si manastirile ortodoxe din Romania potrivit recomandarilor Sfantului Sinod (provenienta, documentul de autenticitate, descriere succinta, scurta prezentare a vietii sfantului etc).

Dupa centralizarea tuturor informatiilor, acestea vor fi analizate si evaluate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane inainte de a fi publicate in Ghidul Sfintelor Moaste din bisericile si manastirile din Patriarhia Romana, lucrare binevenita pentru pelerinii romani si straini care doresc sa viziteze locurile sfinte din tara noastra.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

Pe aceeaşi temă

15 Iulie 2014

Vizualizari: 378

Voteaza:

O opinie tendentioasa nu poate inlocui o certitudine multiseculara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE