Obste de calugari la Muntele Rece

Manastirea Muntele Rece din Arhiepiscopia Clujului are obste noua, de calugari. Asezamantul monahal a fost infiintat in 1994 avand ca destinatie manastire de calugari, insa in octombrie 2005, dupa cativa ani in care staretul Gherman fusese unicul vietuitor, s-a decis aducerea aici a unei obsti de maici, astfel ca parintele a fost numit duhovnic, asezamantul functionand asa pana in prezent, cand manastirea a redevnit de calugari.

Amanunte despre decizia luata avem de la exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. arhimandrit Dumitru Cobzaru: „Datorita faptului ca obstea care a fost pana acum acolo a plecat in Episcopia Caransebesului, s-a randuit ca la aceasta manastire sa transferam trei calugari de la Manastirea Soporu de Campie, respectiv parintele Arsenie, ieromonah, parintele Filimon, ierodiacon, parintele Modest, monah, care au preluat saptamana trecuta inventarul si gestiunea manastirii, iar la proxima sedinta a Sinodului Mitropolitan, aceasta manastire se va transforma din manastire de calugarite in manastire de calugari si-l vom numi staret pe parintele Arsenie”.

Manastirea Muntele Rece este cunoscuta si prin Cimitirul Eroilor aflat in incinta.

In toamna anului 1944, aici au murit aparandu-si patria zeci de ostasi, care sunt pomeniti an de an cu ocazia praznicului Inaltarii Domnului. Acum, complexul monahal include o biserica in care se slujeste, inchinata eroilor, o cladire de chilii, unde functioneaza un Paraclis cu hramul Sfantul Siluan Athonitul, o clopotnita, altar de vara si arhondaric pentru credinciosii care vin in pelerinaj.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

25 Iulie 2011

Vizualizari: 1002

Voteaza:

Obste de calugari la Muntele Rece 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE