Pacea intre Religii - Dialogul si integrarea locala a diferitelor comunitati spirituale din Ostia

Vineri 25 mai 2012, a avut loc sub egida Municipiului XIII (Ostia), intalnirea reprezentantilor celor trei Religii Monoteiste: crestina, ebraica si musulmana, prezente deja de foarte mult timp pe teritoriul orasului Ostia.

Tema mesei rotunde a fost: “Pacea intre Religii – Dialogul si integrarea locala a diferitelor comunitati spirituale din Ostia”.

Invitati: dl. Giacomo Vizzani – Presedinte al Municipiului XIII (Roma), dl. Lodovico Pace – Consilier pentru politicile sociale, Pr.

Gheorghe Militaru – paroh al Comunitatii ortodoxe romane din Ostia, Pr. Giovanni Gisondi – paroh al Comunitatii catolice Sant’Aurea din Ostia Antica, Rabinul Umberto Piperno - Comunitatea ebraica din Roma si Youseff al Moghazi – Director al Centrului Islamic din Ostia.

Toti cei prezenti au subliniat necesitatea dialogului dar si a respectului reciproc, in promovarea valorilor culturale specifice precum si a cunoasterii, integrarii si convietuirii pasnice pe taramul orasului Ostia, care din cele mai stravechi timpuri s-a dovedit a fi nu doar o Poarta si cel mai vechi Port al Romei, ci mai ales, un loc deschis dialogului si al convietuirii culturale si spirituale dintre diferitele neamuri. In acest sens, s-a subliniat faptul ca Ostia este si locul unde Sf. Monica, mama Fericitului Augustin si-a dat obstescul sfarsit, urmandu-si fiul la Roma, precum si teritoriul pe care exista si astazi vestigiile celei mai vechi Sinagogi din Europa.

Toate aceste marturii graiesc raspicat despre faptul ca Ostia a fost, este si doreste sa ramana un taram in care oamenii convietuiesc pasnic si se ajuta reciproc, indiferent de crezul sau nationalitatea lor, dupa cum sublinia Presedintele Giacomo Vizzani.

Toti cei prezenti au semnat la incheierea lucrarilor desfasurate in Sala Consiliului din Castelul Giulio II (care in anul 849, a reprezentat bastionul de netrecut al luptelor sangeroase dintre locuitorii Ostiei si invadatorii saraceni) un Pergament al pacii, care angajeaza comunitatile semnatare sa fie promotoare ale “dialogului, respectului si unitatii in diversitate” dintre popoare.

O copie a acestui pergament va reveni in parte fiecarei comunitati spre a fi marturie vie a ceea ce s-a pecetluit azi ca fiind un mic pas al fiecarei comunitati, dar un mare pas pentru Ostia.

Sursa: episcopia-italiei.it
 

.

30 Mai 2012

Vizualizari: 827

Voteaza:

Pacea intre Religii - Dialogul si integrarea locala a diferitelor comunitati spirituale din Ostia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

dialog religiile lumii

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE