Papa Shenouda III, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte a trecut la Domnul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt, Papa Shenouda III, a trecut la Domnul, sambata, 17 martie 2012, la varsta de 88 de ani, dupa cum ne informeaza Agenția Nationala de Presa - Agerpres, citand televiziunea publica egipteana.

Cauza decesului nu a fost precizata pentru moment, insa liderul celei mai importante biserici crestine suferea de probleme de sanatate de mai multi ani.

Papa Shenouda III s-a nascut cu numele de Nazeer Gayed Raphael, in satul Abnoub, in apropiere de Assiut - Egipt, la 3 august 1923 si a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Copte in 1971, dupa moartea Patriarhului Chiril al VI-lea.

Crestinii copti reprezinta peste 10% din populatia de 80 de milioane de locuitori a Egiptului.

Evenimentul Zilei ne informeaza ca aproximativ 100 000 depersoane si-au petrecut noaptea in fata Catedralei Patriarhale ”Sfantul Marcu” din Cairo pentru a-si lua ramas bun de la trupul neinsufletit al Papei Shenouda al III-lea.



Guvernul Egiptean a oferit crestinilor copti trei zile libere, pentru a participa la funerariile Patriarhului lor.

Citand BBC, Evenimentul Zilei informeaza ca mesaje de condoleante au sosit din intreaga lume, inclusiv de la Papa Benedict al XVI-lea si de la presedintele american Barack Obama, care l-a laudat pe Patriarhul Shenouda ca fiind „un sustinator al tolerantei si al dialogului religios”.

Patriarhul Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel a transmis un mesaj de condoleante:

Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit BISHOY,
Secretarul General al Sfantului Sinod,
Patriarhia Ortodoxa Copta

Inaltpreasfintia Voastra,
Cu profunda tristete crestineasca am aflat despre trecerea din aceasta lume, in data de 17 martie 2012, dupa o boala indelungata, a venerabilului Papa si Patriarh Shenouda III, Intaistatatorul Bisericii Copte, un prieten drag al Bisericii Ortodoxe Romane.

Marturia lui spirituala si efortul binecunoscut la nivel mondial in promovarea unor relatii mai stranse intre crestinii aparținand diferitelor traditii vor ramane in sufletele tuturor celor care l-au cunoscut ca un exemplu viu si un imbold mereu actual al misiunii noastre in proclamarea permanenta a Iubirii lui Hristos pentru intreaga omenire.

In aceste momente de tristete, in numele ierarhilor, clerului si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane, ne exprimam solidaritatea noastra cu Biserica Ortodoxa Copta si ne rugam Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa daruiasca sufletului raposatului Papa si Patriarh Shenouda III odihna in pace, in lacasurile ceresti.


Vesnica lui pomenire!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro

.

19 Martie 2012

Vizualizari: 636

Voteaza:

Papa Shenouda III, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte a trecut la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE