Papa starneste polemici

 

Marti, 10 iunie 2007, cu ocazia semnarii unui document care stabileste relatiile cu celelalte biserici crestine, Papa Benedict al XVI-lea a revendicat titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Hristos" pentru Biserica catolica. Astfel, Biserica Ortodoxa este numita "biserica particulara", iar referitor la comunitatile protestante, a afirmat ca ele nu pot fi numite Biserici, pentru ca dezvolta o alta conceptie a euharistiei si a sacerdotiului.

 

Documentul Congregatiei reia idei mai vechi, dezvoltate in "Dominus Jesus", un text publicat in anul 2000. Textul de acum doua zile a dorit sa explice un cuvant din "Lumem gentium".

 

Documentul afirma ca biserica lui Hristos "subzista" in Biserica catolica.

Potrivit textului, verbul "subzista" "nu poate fi atribuit in exclusivitate decat Bisericii catolice", iar aceasta este singura "in deplina identitate" cu Hristos.

 

Congregatia subliniaza si faptul ca angajamentul ecumenic "nu inseamna ca Biserica Catolica renunta la convingerea ca este unica adevarata Biserica a lui Hristos". Vaticanul sustine totusi ca dialogul ecumenic "constituie una din prioritatile Bisericii Catolice. Totusi, pentru ca dialogul sa fie cu adevarat constructiv, in afara de deschiderea interlocutorilor, este necesara credinta in identitatea religiei catolice".

 

Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care reuneste peste 300 de comunitati crestine, a criticat pozitia Vaticanului.

 

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat ca documentul Vaticanului ar putea sa pericliteze climatul de incredere dinaintea unei noi runde de dialog teologic intre ortodocsi si catolici, programata pentru luna octombrie a acestui an, la Ravenna (Italia).

 

.

12 Iulie 2007

Vizualizari: 1614

Voteaza:

Papa starneste polemici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE