Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale a fost resfintit de Patriarhul Romaniei

Patriarhul Romaniei, impreuna cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod, a resfintit astazi, 22 iulie 2011, pictura si catapeteasma, recent restaurate, din paraclisul istoric cu hramurile Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Proroc Daniil si Cuvioasa Parascheva al Resedintei Patriarhale.

La finalul slujbei de resfintire, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Lucian Bujor, a acordat Ordinul Sanctus Stephanus Magnus parintelui protoiereu Vasile Dumitru de la Protoieria I Capitala si a acordat distinctii echipei pictorilor care s-au ocupat de lucrarile de restaurare.

Dupa cum informeaza Radio TRINITAS, in cuvantul de invatatura, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a felicitat pe toti cei care s-au implicat in restaurarea si infrumusetarea paraclisului: „Multumim celor care ne-au ajutat ca acest paraclis sa fie restaurat in ceea ce priveste pictura si catapeteasma. A fost o lucrare foarte migaloasa, dar pictura se apropie acum de forma de origine cand a fost pictat paraclisul. Acest paraclis din Resedinta Patriarhala a fost construit in acelasi timp cu Catedrala Patriarhala, in 1656-1658 si restaurat mai tarziu si imbunatatit prin lucrarea binecuvantata de Mitropolitul Daniil al Ungrovlahiei”.

La slujba de resfintire au mai participat Inaltpreasfintitul Pavlos, Mitropolit de Drama si Exarh al Macedoniei, precum si Inaltpreasfintitul Varnavas de Neapolis.

Cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh Daniel, in anul 2009, in luna noiembrie, o echipa alcatuita din noua pictori restauratori, condusa de pictorul Catalin Palamariu, a inceput restaurarea picturii murale, lucrari ce au tinut pana in luna iulie 2010, dupa cum ne informeaza „Ziarul Lumina”.

Restaurarea catapetesmei a inceput in 2010, de o echipa condusa de Dan Mihai Ivanovici, si s-a terminat pe 1 iulie 2011. Au fost restaurate elementele din lemn si refacute piesele care lipseau si s-a aplicat pe toata suprafata foita de aur. De asemenea, s-a intervenit si pentru reintegrarea cromatica a icoanelor. Tot acum s-au achizitionat candele noi de argint, confectionate la Atelierele Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane de la Popesti-Leordeni. S-a restaurat mobilierul si s-au achizitionat noi obiecte pentru buna desfasurare a cultului. Totodata, s-a refacut instalatia termica si electrica, s-a dotat spatiul cu aer conditionat. Practic, s-a incercat innoirea intregului paraclis. In aceeasi perioada cu catapeteasma s-a restaurat si holul paraclisului.

Paraclisul cu hramurile Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Cuvioasa Parascheva reprezinta partea cea mai veche a resedintei. Ridicat odata cu vechea staretie, ctitorita de Constantin Voda Serban (1654-1658), transformat apoi in Resedinta mitropolitana, paraclisul a fost consolidat pe vremea mitropolitului Teodosie (1668-1672 si 1679-1708), cu contributia domnitorului Gheorghe Duca (1673-1678), cand se presupune ca i s-a dat si hramul 'Sfantul Mare Mucenic Gheorghe'. Paraclisul va fi desavarsit mai tarziu, in anul 1723, de catre Nicolae Voda Mavrocordat si de mitropolitul Daniil (1719-1731), cand s-au realizat unele reinnoiri si pictura murala interioara. Tot atunci paraclisul a primit al doilea hram, al Sfantului Prooroc Daniil.

Deasupra intrarii, pe peretele nordic, in pisania paraclisului, versificatorul grecesc Dumitru Nottara consemneaza: 'Nicolae, mladita a stapanitorilor din vechime, ai vestitelor domnii ale Moldovei si Tarii Romanesti, in campiile manoase ale Tarii Romanesti, de cai hranitoare, spre marirea lui Dumnezeu celui mare si a sufletului sau credincios, a ridicat in cuget drept in gand dumnezeiesc aceasta biserica de pomenire. Fiindca aceasta sfintita mitropolie se roaga pentru invierea trupului inghitit de pamant al celor facuti din lut. Iar pentru bisericile pe care le-a ridicat din nou intre cele cu temelii adanci, intreaba-ma fatis doar pe mine, prea smeritul. Si lucrarile acestea s-au invrednicit de sfintita supraveghere a lui Daniil arhiereul cel ce deplin pazeste ce e bine. In anul de la nasterea Domnului 1723. Dimitrie Gh. Notara a proslavit'.

Sursa: basilica.ro

22 Iulie 2011

Vizualizari: 741

Voteaza:

Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale a fost resfintit de Patriarhul Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE