Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale in sarbatoare

Paraclisul patriarhal Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Resedinta patriarhala, isi sarbatoreste la 23 aprilie 2014 hramul principal.

Catapeteasma lacasului a fost renovata si impodobita cu foita de aur, pictura curatata si readusa la frumusetea inceputurilor. De asemenea, au fost montate cele mai moderne sisteme de iluminat si ventilatie care sa asigure o temperatura optima pentru pastrarea frescei.

Sfintirea lacasului de rugaciune, inchinat Sfantului Gheorghe, Sfantului Prooroc Daniel si Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, a fost savarsita de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de mai multi ierarhi ai Sfantului Sinod, la 22 iulie 2011.

Acest paraclis a fost construit deodata cu Catedrala patriarhala, intre 1656 si 1658, fiind desavarsit mai tarziu, in anul 1723, de catre Nicolae Voda Mavrocordat si de mitropolitul Daniil (1719-1731), cand s-au realizat unele reinnoiri si pictura murala interioara. Tot atunci, paraclisul a primit al doilea hram, al Sfantului Prooroc Daniil.

Dupa trecerea veacurilor peste acest lacas de inchinare, intre anii 1987 si 1989, vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, in spiritul traditiei inaintasilor, a randuit ca tampla si icoanele sa fie conservate si restaurate. Tot atunci s-a refacut si tencuiala exterioara, pe alocuri cazuta, iar dupa anul 2000, patriarhul Teoctist a continuat sa se ingrijeasca de intretinerea si conservarea paraclisului, initiind lucrari de consolidare a zidurilor exterioare, precum si de inlocuirea invelitorii acoperisului, care se invechise, cu una noua, din tabla de arama.

Un amplu proces de conservare si restaurare a picturii, a catapetesmei, de innoire si impodobire a paraclisului a inceput in anul 2009 cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh Daniel. O echipa alcatuita din noua pictori restauratori, condusa de pictorul Catalin Palamariu, a inceput restaurarea picturii murale a paraclisului, care este in intregimea lui o chintesenta intre arta autohtona, orientala si occidentala. Aceste lucrari au durat pana in luna iulie 2010. Munca de restaurare la catapeteasma, foarte dificila din cauza unor lucrari anterioare neadecvate, a inceput in 2010, de o echipa condusa de pictorul-restaurator Dan Mihai Ivanovici si s-a terminat pe 1 iulie 2011. Au fost restaurate elementele din lemn si refacute piesele care lipseau, aplicandu-se pe toata suprafata foita de aur. De asemenea, s-a intervenit si pentru reintegrarea cromatica a icoanelor. Tot acum s-au achizitionat candele noi de argint, confectionate la Atelierele Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane de la Popesti-Leordeni. S-a restaurat mobilierul si s-au achizitionat noi obiecte pentru buna desfasurare a cultului. Totodata, s-a refacut instalatia termica si electrica, fiind folosita o tehnologie moderna pe baza de fibra optica pentru protejarea picturii. Dupa o munca sustinuta, stropita cu har si rugaciune, s-a reusit innoirea intregului paraclis. In aceeasi perioada cu catapeteasma s-a restaurat si holul paraclisului.

In timpul restaurarii s-au lasat trei martori in diferite zone, in altar, in turla si in partea de sus, pe elementele decorative din piatra si asa raman pentru ca urmatorii restauratori sa isi dea seama de ce a fost nevoie de aceste interventii la vremea cuvenita. S-au realizat lucrari de restaurare si conservare, precum indepartarea fumului si a prafului, prin actiune mecanica si chimica cu hartie japoneza, cu solutie de carbonat de amoniu in concentratii diferite. S-au facut injectari cu solutii din piele.

In tainicul si pretiosul paraclis, pictura foarte bogata, frumusetea chipurilor sfintilor, care sunt foarte subtil tratate, sunt parca invaluite permanent de frumosul nevazut.

Resfintit in 2011
Slujba de resfintire a picturii si a catapetesmei recent restaurate din paraclisul istoric cu hramurile 'Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Prooroc Daniil si Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi' al Resedintei patriarhale a avut loc pe 22 iulie 2011. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod, a resfintit vesmantul innoit al acestui sfant lacas. La resfintirea picturii au participat si ierarhi greci, Inalt Preasfintitii Mitropoliti Pavlos de Drama si Barnabas de Neapolis.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2014

Vizualizari: 631

Voteaza:

Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE