Parastas pentru Mitropolitul Nicolae

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a fost pomenit, astăzi, 6 noiembrie 2014, la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la Domnul. Comemorarea a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala mitropolitană din Timișoara de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit slujba de pomenire. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Daniil, al Episcopiei Daciei Felix cu sediul administrativ în Vârşeţ, Serbia, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

La finalul slujbei de pomenire Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt în care a vorbit despre viaţa şi personalitatea mitropolitului Nicolae al Banatului.



„Lumina lăsată nouă moştenire de Mitropolitul Nicolae al Banatului venea din credinţa sa puternică. Credinţa Mitropolitului Nicolae al Banatului a fost cultivată constant prin cultură şi întărită prin multă nevoinţă şi suferinţă. Lumina credinţei Mitropolitului Nicolae al Banatului s-a amplificat mai ales prin practica unei detaşări totale de lucrurile materiale, după cum s-a constatat şi din testamentul scris pe care l-a lăsat el nu a adunat pentru sine nici bani, nici obiecte de valoare, nici averi, nici comori. A trăit sobru şi modest. A trecut la Domnul sărac în agoniseli materiale, dar bogat în fapte de milostenie, asemenea Sfântului Ierarh Nicolae, Ocrotitorul său spiritual. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru lumina vieţii sale lăsată moştenire nouă tuturor. Ne rugăm ca să îi dăruiască pacea şi bucuria sfinţilor din ceruri. Veşnica lui pomenire!”, a spus Preafericirea Sa.

În încheierea manifestărilor comemorative, Patriarhul României înconjurat de soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi a oficiat un Trisaghion la mormântul Mitropolitului Nicolae Corneanu, care se află în cripta de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Mitropolitul Banatului a trecut la Domnul, la vârsta de 90 de ani, pe 28 septembrie.

Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Locțiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului este Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timișoarei, până la alegerea noului chiriarh canonic.


Site: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Noiembrie 2014

Vizualizari: 655

Voteaza:

Parastas pentru Mitropolitul Nicolae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE