Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian


Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian


Sambata, 8 septembrie dupa slujba de praznuire a Nasterii Maicii Domnului de la Manastirea Antim din Bucuresti s-a tinut o slujba de pomenire pentru Fericitul Adormit intru Domnul, Patriarh Teoctist si pentru Parintele Arhimandrit Sofian, staret al Manastirii Antim, mutat la Domnul in urma cu 5 ani. Manastirea Antim a pus la dispozitia credinciosilor veniti sa-si cinsteasca pastorii si autocare pentru un pelerinaj la Manastirea Caldarusani unde se afla mormantul Parintelui Sofian. Parintele Mihail, staret al Manastirii Antim a vorbit despre misiunea celor doi parinti, despre suferintele prin care au trecut, dar si despre legatura sufleteasca, dragostea si rugaciunea care ii unea.

Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian

" Parintele Sofian i-a iubit pe Iisus Hristos si pe Prea Curata Sa Maica si i-a zugravit in icoane pe peretii sfintelor biserici, dar mai ales in sufletele credinciosilor. A reusit sa zugraveasca si sa contureze chipul lui Hristos si in bisericile vii facute de Dumnezeu, adica in oamenii care au venit la el, care au primit Sfintele Taine: Botezul, Spovedania, Impartasania, chiar Hirotonia si Cununia mijlocite prin lucrarea sa. A lucrat parintele Sofian la luminarea lumii, prin luminarea chipurilor oamenilor care au venit la el, i-au cerut sfatul si iertare de la Dumnezeu. Dar, cum fiecare icoana, atunci cand o zugravesti, se face in mai multe etape, si anume se pun mai intai culorile cele mai inchise si apoi treptat, treptat culorile cele mai deschis, ultimele fiind culorile stralucitoare de alb, asa si chipul parintelui nostru Sofian, cu fiecare an ce trece, cu fiecare timp, straluceste in inimile noastre cu o nuanta mai luminoasa, cu o culoare mai apropiata de alb, mai stralucitoare, mai apropiata de lumina lui Hristos.

Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian

Sa-l purtam in sufletul nostru pentru ca ne dam seama ca rugaciunile parintelui ne-au ocrotit si cand a fost pe pamant si ne insotesc in continuare, adeverind cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos " ca acela care crede in Mine, chiar de va muri, viu va fi". In Imparatia lui Dumnezeu parintele Sofian se roaga pentru noi si de aceea si noi mijlocim la Dumnezeu iertarea nedesavarsilor, a micilor greseli, pe care ca orice om le-a savarsit pe pamant.

         Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian            Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian

De asemenea il pomenim in rugaciunile noastre si pe parintele nostru Patriarh Teoctist, prietenul din vremea seminarului al parintelui Sofian, colegul de banca chiar si impreuna patimitor pe drumul crucii si al lor personale, al vietii de manastire si al vietii bisericesti din Romania. Amandoi parintii au fost chemati de Dumnezeu sa pastoreasca biserica lui Hristos de pe acest pamant romanesc, fiecare in randuiala lui. Si acolo unde au fost mai mari incercarile, Dumnezeu a inmultit darul. Si sa fim convinsi de aceasta ca amandoi parintii au patimit, au trecut prin suferinte si fizice in vremea puscariei, si sufletesti in vremea persecutiei si a terorii comuniste, cand de multe ori te gandeai ca actiunile tale sa aiba un efect cat mai mic in biserica in ceea ce priveste raul, dar sa patimesti tu cat mai mult, insa pentru binele bisericii.

Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian

Parintele Sofian a renuntat la demnitatea de a fi mitropolit al Basarabiei, dar a ramas "mitropolitul cel nevazut " al cetatii Bucuresti, apostolul Bucurestilor asa cum era numit de parintele Cleopa. Si credem ca Dumnezeu a savarsit lucrarea Lui, prin Parintele Sofian, aici in aceasta cetate mult tulburata, mult incercata, stralucind prin parintele Sofian, lumina Evangheliei Sale si busola pe drumul Mantuirii noastre. De asemenea Parintele Teoctist a indurat si el, numai Dumnezeu stie cat, intristari din partea statului ateu, din partea persecutorilor comunisti, dar si dupa Revolutie, din partea unora cu aceeasi mentalitate comunista care incercau sa-l defaime." Parintele Mihail a subliniat apoi si importanta ca noi sa fi tari in credinta noastra ortodoxa, singura mantuitoare conform invataturii Sfintilor Parinti.

Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian

" Sa fim uniti in aceeasi credinta ortodoxa, sa nu ne lasam ametiti de valurile lumii acesteia care vine cu fel si fel de oferte de toleranta, de tolerare a pacatului, ci sa tinem la cele mai frumoase comori ale sufletului, care sunt valorile ortodoxiei, valorile crestine cultivate si traite de poporul nostru roman de aproape 2000 de ani." In final, la mormantul parintelui Sofian, parintele staret Mihail a adresat un apel catre toti cei care l-au cunoscut , care il iubesc pe parintele Sofian si care au cuvinte de invatatura, sfaturi, amintiri legate de parintele Sofian si care intr-un viitor pot constitui ca marturii pentru recunoasterea acestui parinte ca un Cuvios cu viata sfanta al bisericii noastre, sa le aduca la Manastirea Antim.

Fie ca Bunul Dumenzeu sa ne daruiasca cat mai multi pastori iubitori de Hristos, iubitori de oameni, marturisitori ai credintei cele adevarate si jertfelnici asa cum au fost cei doi parinti pomeniti sambata 8 septembrie, Parintele Patriarh Teoctist si Parintele Arhimandrit Sofian.

Raluca Tanaseanu

.

10 Septembrie 2007

Vizualizari: 2359

Voteaza:

Parastas pentru Parintele Patriarh Teoctist si pentru Parintele Sofian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE