Parastas pentru parintele profesor Sebastian Sebu

În cimitirul de la Biserica „Buna Vestire” din Sibiu a fost oficiat marţi, 18 august, un Parastas pentru părintele Sebastian Şebu, fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”. Parastasul a fost oficiat în ziua în care s-au împlinit opt ani de la trecerea la Domnul a părintelui Sebastian Şebu.

Slujba religioasă a fost oficiată de consilierul social din cadrul Arhiepiscopie Sibiului, pr. Nicolae Rusu, şi arhidiaconul Chiril Socaciu, în prezenţa preotesei, a rudelor şi apropiaţilor celui care a fost un vrednic slujitor la Catedra de Catehetică şi Omiletică, un preot misionar şi un predicator inegalabil. La opt ani de la trecerea în veşnicie a părintelui Sebastian Şebu, rudele şi apropiaţii s-au rugat pentru iertarea păcatelor lui şi pentru odihna sa veşnică în Împărăţia Cerurilor.

La finalul slujbei religioase, pr. Nicolae Rusu a transmis familiei părintelui Şebu atât mesajul Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, cât şi condoleanţele venite din partea cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu şi a colegilor de la centrul eparhial.

„Dumnezeu să primească rugăciunile noastre şi să-l odihnească pe părintele profesor în locaşurile cele veşnice. Ne vom aminti mereu de părintele Sebastian Şebu şi ne vom ruga şi de aici înainte pentru odihna sufletului său”, a spus părintele Nicolae Rusu.

Profesor de marcă
Părintele profesor Sebastian Şebu s-a născut pe 7 decembrie 1941 în localitatea Armeni, judeţul Sibiu. În perioada 1955-1960 a urmat cursurile Şcolii de cântăreţi bisericeşti şi ale Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, iar în perioada 1960-1964 a studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. În 1965 s-a înscris la cursurile de doctorat ale Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, sub îndrumarea diac. prof. univ. dr. Nicolae Balcă.

În 1968 a fost trimis la studii de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din cadrul Universităţii din Viena, la secţia practică, Catedra de Omiletică, Pedagogie şi Catehetică. Aici l-a avut îndrumător pe pr. dr. Bruno Dreher. La întoarcerea în ţară în 1971 a fost numit funcţionar la secţia culturală a Arhiepiscopiei de Alba-Iulia şi Sibiu.
În 1972 a fost numit asistent la Institutul Teologic din Sibiu, iar în perioada 1973-1975 a fost trimis din nou la studii de specializare la Facultatea de Teologie Evanghelică a Universităţii din Hamburg, ca bursier al Fundaţiei „Diakonisches Werk” din Stuttgart, unde l-a avut ca îndrumător pe prof. dr. Hans Rudolf Muller.

La 23 septembrie 1978 şi-a susţinut doctoratul la Institutul Teologic din Bucureşti, cu lucrarea „Preocupări şi orientări în predica protestantă contemporană (privire din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române)”.

În 1983 a devenit titularul Catedrei de Omiletică şi Catehetică de la Sibiu, remarcându-se ca un bun pedagog. A adus mereu informaţii din lumea ortodoxă, catolică şi protestantă, a organizat seminarii de predică la capela facultăţi, a îndrumat cursuri de master şi doctorat şi a fost referent şi coreferent la peste 40 de lucrări de doctorat. A predat un an la Institutul Teologic Protestant şi a făcut parte din comisia sinodală pentru învăţământul religios din şcoală. A publicat peste 40 de lucrări de specialitate şi a fost prodecan al facultăţii sibiene timp de patru ani. În 2001 a primit distincţia „Crucea patriarhală”.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

21 August 2015

Vizualizari: 604

Voteaza:

Parastas pentru parintele profesor Sebastian Sebu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parastas sebastian sebu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE