Parc pentru copiii cu diazbilitati psiho-neuro-motorii din Turda

Centrul de recuperare psiho-neuro-motorie pentru copiii cu handicap „Sfanta Irina” din Turda a inaugurat luni, 11 aprilie, un parc de joaca special amenajat pentru a dezvolta anumite aptitudini ale copiilor prin joaca. Festivitatea a avut loc de la ora 12.00, cu participarea Inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, si a Preasfintitului Episcop-vicar Vasile Somesanul. Parcul inaugurat astazi are dotari speciale, care ii ajuta pe copiii cu deficiente neuro-motorii sa comunice si sa interactioneze mai usor unii cu ceilalti.

Importanta activitatilor recreative in dezvoltarea copiilor cu astfel de probleme este recunoscuta de specialisti, astfel ca proiectul este complementar tratamentelor si activitatilor de recuperare din acest centru. Ajutorul acordat de reprezentantii Centrului „Sfanta Irina” din Turda are si un caracter duhovnicesc, aspect despre care a vorbit, la ceremonia de inaugurare, Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului: „E de mare importanta si la Judecata Universala, aceste fapte de milostenie vor conta foarte mult. Adaug inca un mod de a intelege implicarea sociala, de la Ava Pimen, care, atunci cand a fost intrebat de ucenici „Parinte, ce este credinta?”, a dat o definitie la care nici nu ne asteptam: „Credinta este a petrece cu smerenie si a face milostenie”. Credinta nu e teorie, ea se materializeaza in fapte concrete, a face milostenie. Asa ca, felicitari tuturor celor care se implica in fapte sociale, acestea ne vor valida in fata lui Dumnezeu credinta noastra, altfel ramane o teorie”.

Parcul a fost amenajat la propunerea coordonatorului Centrului de recuperare psiho-neuro-motorie, pr. Florian Simonca, prin implicarea directa a fundatiei H.A.R. din Olanda, care a adus toate aparatele din dotare. „Chiar daca la prima vedere pare un parc normal, unele aparate amplasate aici, in parcul nou amenajat, sunt special adaptate pentru copiii cu handicap. Am facut acest demers in primul rand catre fundatia H.A.R. din Olanda, care a pornit acest proiect impreuna cu parohia Oprisani II din Turda. Le-am comunicat aceasta necesitate in urma cu aproape un an, iar acest spatiu va raspunde si mai mult la dezvoltarea anumitor aptitudini ale copiilor”, a declarat pr. Florian Simonca.

Centrul „Sfanta Irina” – 2 ani de activitate

Parcul de joaca pentru copiii cu handicap psiho-neuro-motor a fost amenajat in incinta Centrului de recuperare psiho-neuro-motorie „Sfanta Irina” din Turda, care a aniversat luna aceasta doi ani de activitate. In toata aceasta perioada, aproximativ 20 de copii au beneficiat de diferite tratamente, masaj de recuperare, sedinte de kinetoterapie, logopedie, psiho-pedagogie, precum si asistenta pentru copii si parintii lor. Serviciile sunt asigurate de 5 specialisti. Pe langa mijloacele de recuperare, pentru acesti copii au fost organizate excursii la manastiri, gradini zoologice, parcuri de distractii, iesiri in aer liber, dar au fost implicati si in actiuni de ecologizare.

Acest centru a fost infiintat in urma cu doi ani, de Fundatia H.A.R. din Olanda, Parohia Oprisani II si Primaria Turda. Unitatea are o capela, unde copiii participa la sfintele slujbe si la diferite programe religioase. In plus, fundatia H.A.R. a donat o masina special adaptata copiilor cu handicap, pentru facilitarea transportului acestora.

Sursa: radiorenasterea.ro

 

12 Aprilie 2011

Vizualizari: 663

Voteaza:

Parc pentru copiii cu diazbilitati psiho-neuro-motorii din Turda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE