Parintele Calciu a fost inmormantat

 

Manastirea Petru Voda, pastorita duhovniceste de parintele Iustin Pirvu, a fost, duminica, 3 decembrie, loc de pelerinaj pentru multime de credinciosi. Monahi si monahii, dar si peste o 1.500 de mireni au tinut sa fie alaturi de parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, pe ultimul sau drum. In curtea manastirii, obstea de truditori ai locului a inaltat un adevarat altar de rugaciune pentru ca Sfanta Liturghie de duminica si apoi cea de inmormantare a marelui povatuitor, parintele Calciu, sa aiba loc in aer liber. Si efortul n-a fost in zadar, deoarece dincolo de gerul brumat al inceputului de decembrie, timpul a fost deosebit de frumos.

Soarele a pogorat cu dragoste peste multime si a zabovit cu generozitate deasupra locului. In fata acelui altar provizoriu se afla inca din zori depus sicriul cu trupul neinsufletit al parintelui Calciu, pentru ca toti cei care l-au iubit si pretuit sa poata sa ii vada chipul blajin si luminos pe care nimeni si nimic nu il va mai putea atinge de acum incolo, in afara de bunul Dumnezeu. Pana spre amiaza, atat cat a tinut Sfanta Liturghie la care a participat un sobor de preoti si monahi condusi duhovniceste chiar de staretul Iustin Pirvu, sicriul celui adormit, slujitor al ortodoxiei si pastrator al constiintei neamului, a constituit un adevarat loc de pelerinaj.

"Parintele Calciu a fost un adevarat apostol al credintei ortodoxe"

Fiecare credincios chemat de constinta sa religioasa la Petru Voda a tinut sa il petreaca dincolo cu privirea pe parintele Calciu, varsand o lacrima de parere de rau pe vesmantul monahal al acestuia.


Printre cei prezenti s-au aflat si buna parte dintre colegii de suferinta ai parintelui Calciu Dumitreasa atunci cand a indurat ani grei de temnita. "A fost un om cu o deosebita capacitate intelectuala si sufleteasca. Si aceste calitati cu care l-a innobilat Dumnezeu s-au dezvoltat pe parcursul vietii sale. A trecut prin incercari groaznice care l-au aplecat, dar a stiut sa se ridice si sa se inalte prin credinta profunda astfel incat a ajuns sa fie un model pentru toti cei care l-au cunoscut. Se poate spune acum ca parintele Calciu a fost un adevarat apostol al credintei ortodoxe. L-am revazut in '90 si pe patul de suferinta. S-a cait pentru greselile sale si nu stiu daca un om putea sa faca mai mult bine decat a facut el pentru neamul sau", a declarat Gheorghe Jijie, unul dintre colegii de temnita ai parintelui Dumitreasa.

Staretul Iustin s-a despartit de un prieten

Cuvantul de despartire rostit de parintele Iustin, la randul sau martir al neamului, a emotionat intreaga suflare prezenta la acest eveniment. "Indurerati de faptul ca s-a luat aceasta lumina de la noi, ne mangiiem cu gandul ca Maica Domnului a intrat in Biserica purtand in brate sufletul Parintelui Gheorghe si L-a dus Fiului ei, ca marturie a jertfei Bisericii sale si neamului romanesc", a spus parintele Iustin, iar multimea a adaugat cu piosenie rugaciunea "Dumnnezeu sa il ierte!". Parintele Iustin Pirvu, staretul Manastirii Petru Voda, bun prieten si frate intru Hristos cu parintele Calciu Dumitreasa, i-a oferit acestuia si sotiei lui loc de odihna vesnica la cunoscutul lacas de cult din muntii Neamtului. Vietuitorii de la Petru Voda spun ca intre cei doi exista o relatie extrem de strinsa, ei avand un destin asemanator, ambii dovedindu-si credinta invingand inchisorile comuniste. Cei doi preoti au fost eliberati in 1964 si ambii au trecut prin inchisoarea de la Pitesti. Calugarii de la Petru Voda mai spun ca parintele Calciu Dumitreasa si-a vizitat, acum cateva saptamani, "fratele" - staretul Iustin.


Alaturi de cel ce a slujit biserica in Romania si mai apoi in America, a fost sotia sa, aflata si ea in mare suferinta, dar si fiul acestora, cuprins de durere. In jurul orei 14 cortegiul funerar avea sa ia calea cimitirului, situat in vecinatatea biseriii Manastirii "Petru Voda", asta insa dupa ce sfintul lacas a fost inconjurat intru despartire vesnica. Crucea care va fi de acum incolo semnul trecerii prin aceasta lume a celui care a fost parintele Calciu Dumitreasa, a fost purtata in spate de catre un calugar. Prin dimensiunile ei, amintea de crucea purtata de Iisus, in drumul spre Golgota.

S-a mai inchis o pagina de daruire intru credinta

De altfel, intreaga ceremonie a inmormantarii a purtat in ea ceva anume care a amintit de inaltarea la ceruri a Fiului Omului. Poate datorita simplitatii si curateniei sufletesti a multimii de slujitori ai bisericii, prezenti la inmormantare, sau de ce nu, prin tacerea adanca si graitoare a lumii care, s-a aratat deosebit de evlavioasa pe tot parcursul solemnitatii momentului. Odata slobozit in tarana sicriul cu trupul neinsufletit al apostolului de neam, parintele Calciu Dumitreasa, a fost inchisa inca o pagina de inalta daruire intr-ale ortodoxiei.


Fiind foarte grav bolnav, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a trecut la cele vesnice, pe 21 noiembrie, ora 20, in ziua Intrarii Maicii Domnului in Biserica, in Spitalul Fairfax din Virginia, USA. Pe 23 noiembrie acesta ar fi implinit venerabila virsta de 81 de ani.


Preotul a indurat peste 21 de ani de inchisoare. Dupa amnistia din 1964, a avut posibilitatea sa urmeze Filologia si Teologia, fiind investit cu harul preotiei. A fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti. Cind a fost darimata Biserica Enei din Bucuresti, in mai 1977, a protestat energic. Arestat, nu a putut fi suprimat fiindca in favoarea sa s-au ridicat voci puternice din exil, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu, Paul Goma, dar a fost ajutat si de catre lideri ai lumii ca Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. In 1984 a fost eliberat, iar in 1985 i s-a impus sa paraseasca tara, stabilindu-se in Statele Unite. Dupa Revolutie, a calatorit mult prin tara. A slujit la biserica ortodoxa romna Sfinta Cruce din Alexandria, Washington DC.

 

Sursa: Monitorul de Neamt

 

.

04 Decembrie 2006

Vizualizari: 2918

Voteaza:

Parintele Calciu a fost inmormantat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE