Parintele Justin, inconjurat de inimile pelerinilor

In cea de-a 14 zi a lunii iunie 2014, pe o zi frumoasa de vara, "nici prea calda nici prea rece", dupa cum a marturisit o credincioasa, la biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" a Manastirii Petru Voda din judetul Neamt s-au inaltat rugaciuni pentru odihna sufletului parintelui Justin Parvu. In urma cu un an de zile, Preacuviosia Sa pleca la ceruri, lasand in urma multa tristete si durere in randul monahilor, monahiilor, preotilor de mir, fiilor duhovnicesti, pelerinilor si credinciosilor pe care i-a povatuit cu multa dragoste.

Asa cum era de asteptat, multimea credinciosilor din toata tara a venit cu nadejde la ctitoria parintelui Justin, fiind incredintati ca rugaciunile lor, impreuna cu cele ale slujitorilor, vor fi de folos nu doar pentru odihna marelui duhovnic, ci si pentru sufletele lor. Oamenii nu au venit sa planga un om care nu se mai afla pe acest pamant si in aceasta lume plina de ispite, ci si-au indreptat pasii catre un parinte care prin viata lui incercata si prin credinta dreapta pe care a propovaduit-o, mijloceste si ofera odihna celor care se apropie de Hristos. Aproape fiecare din cei prezenti purtau in suflet chipul plin de lumina al parintelui Justin Parvu, care te cucerea prin ochii de culoarea cerului. Miile de oameni care au inconjurat cu inimile lor si cu flori mormantul vrednicului duhovnic plecat in lumea vesniciei au aratat credinta puternica pe care o au in Preasfanta Treime si in sfintii bineplacuti lui Dumnezeu. Jertfa fiecaruia din cei care s-au invrednicit sa fie prezenti la acest moment duhovnicesc a fost, de asemenea, un prilej de recunoastere a suferintelor si ostenelilor parintelui Justin pe care le-a rabdat de-a lungul intregii vieti. Sirul incercarilor pe care marele duhovnic le-a indurat reprezinta pentru multi credinciosi un exemplu de marturisire a credintei noastre, precum si un model de curaj.

Ctitor de biserici si de asezaminte sociale
Programul liturgic dedicat pomenirii la un an de zile de cand parintele Justin Parvu a plecat la Domnul a inceput la orele diminetii cu slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. La slujba a asitat si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Parintele profesor Vasile Pavaleanu, director-adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" a slujit atat in cadrul Sfintei Liturghii, cat si in timpul Parastasului pentru marele duhovnic. La finalul programului liturgic pr. prof. Vasile Pavaleanu ne-a relatat in cateva cuvinte atmosfera de la slujbele dedicate parintelui Justin. "La Sfanta Liturghie au participat mii de credinciosi. Au fost foarte multe masini, accesul spre manastire fiind aproape blocat. Organele de Politie si Jandarmerie au randuit frumos traficul, fiind o atmosfera asemenea celei de la inmormantarea care a fost oficiata acum un an. La sfarsitul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Teodosie a tinut un cuvant de invatatura in care a scos in evidenta foarte frumos chipul de duhovnic al Parintelui Justin, de om cu o viata deosebita, care a patimit mult in puscariile comuniste si care a lasat roade deosebite, atat in manastirile in care a stat, Durau, Secu si Bistrita, dar mai ales la Petru Voda si la Paltin, pe care le-a ctitorit. La cea din urma, la manastirea de maici, se afla, dupa cum bine se stie, si un azil de batrani si un orfelinat pentru copii, care isi desfasoara activitatile si acum, dupa trecerea la cele vesnice a parintelui Justin, prin grija monahiilor de acolo. Totodata, IPS Teodosie a scos in evidenta si faptul ca parintele Justin este ctitorul mai multor manastiri din cuprinsul Patriarhiei Romane, sau unor asezaminte deosebite cum ar fi asezamantul sau manastirea de la Aiud, de la Rapa Robilor, asa-numita «Antimisul Neamului Romanesc» sau «Ierusalimul Neamului Romanesc», acolo unde foarte multi detinuti politici si-au gasit sfarsitul. Acolo, parintele Justin a intemeiat o manastire, iar in prezent este in constructie si biserica mare, pentru a aminti peste veacuri de ororile care s-au petrecut in perioada comunista. Totodata, parintele Justin este ctitorul unei asezari monahale a carei constructie a inceput de cativa ani si care se afla in plina desfasurare, la Poarta Alba, pentru comemorarea detinutilor de la Canalul Dunare-Marea Neagra, care si-au gasit sfarsitul acolo. Apoi, s-a scos in evidenta ca parintele Justin este ctitorul moral al mai multor manastiri, unde are fii duhovnicesti, atat in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dar si in alte eparhii din Ardeal si Muntenia. Lucrul acesta scoate in evidenta maretia deosebita a parintelui duhovnic, care are atatia ucenici si care creeaza o frumoasa stare duhovniceasca de spirit", ne-a spus pr. Vasile Pavaleanu.

"Parintele Justin a fost un om duhovnicesc"
Dupa terminarea Sfintei Liturghii, s-a oficiat slujba Parastasului intr-o atmosfera foarte frumoasa. Multi preoti au inconjurat mormantul parintelui Justin, cantandu-se cantarea de "Vesnica Pomenire", in sunetul duios al clopotelor. "In multimea de credinciosi, au fost foarte multi oameni imbracati in costume nationale, au fluturat foarte multe steaguri tricolore, si au fost foarte multe maici si foarte multi parinti calugari care au asistat, in multime, la slujba Sfintei Liturghii. De remarcat este si faptul ca, la sfarsitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a tinut un cuvant de invatatura pentru inimile ascultatorilor, in care a rostit si cateva dintre cuvintele parintelui Justin, pe care el le-a spus in timpul vietii, ca invatatura, si care sa se constituie ca un adevarat testament pentru toti aceia care l-au cunoscut. Dupa terminarea Sfintei Liturghii si a slujbei de pomenire, toata multimea a fost invitata la masa, in trapezele manastirii, dar si la mesele de afara, incat s-a insistat pe faptului ca parintele Justin, care a avut o bunatate deosebita, a spus ca nimeni sa nu plece din manastirea vreodata nemangaiat. Dupa agapa, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, insotit de IPS Teodosie, a coborat la manastirea de maici unde iarasi, in biserica, s-a oficiat un Parastas pentru marele duhovnic, si s-a adresat un cuvant de invatatura si de imbarbatare pentru monahiile de aici. Comemorarea parintelui Justin a scos in evidenta faptul ca, toata viata lui, a fost un om duhovnicesc, de la nastere pana la adormirea sa intru Domnul, fara nici o sincopa, fara coborasuri, numai intr-un continuu urcus, si in detentie si in viata dusa in manastiri, incununata cu zidirile de la Petru Voda. S-a scos in evidenta si faptul ca parintele Justin reprezinta o adevarata stare de spirit, atat pentru trairea credintei in duhul autentic ortodox, dar si pentru accentuarea sentimentului national romanesc, avand la baza traditia noastra ortodoxa, accentuata fiind traditia vietii familiale. Aceste lucruri scot in evidenta personalitatea uriasa a parintelui Justin", a adaugat pr. prof. Vasile Pavaleanu. Seria cuvantarilor a fost incheiata de arhim. Hariton Negrea, staretul Manastirii Petru Voda, care a multumit celor doi ierarhi pentru prezenta, precum si tuturor celor care s-au implicat in organizarea Parastasului pentru parintele Justin.

"Era o liniste adanca si o pace in sufletele tuturor"
Pelerinii prezenti la Sfanta Liturghie si la slujba Parastasului au venit cu multa evlavie pentru a se ruga pentru odihna sufletului parintelui Justin. Pusa Macri a venit la Manastirea Petru Voda din localitatea Izvorul Muntelui, de langa Bicaz. Am intalnit-o la cateva ceasuri de la terminarea slujbei de pomenire si am rugat-o sa-mi redea cateva din impresii. "Toata lumea era cu lacrimi in ochi. Era o liniste adanca si o pace in sufletele tuturor. Am ramas impresionata de faptul ca IPS Teofan a fost intampinat de zeci de oameni imbracati in costume nationale care tineau in maini steaguri tricolore. A fost pentru a treia oara cand am participat la o Liturghie savarsita de IPS Teofan. Asa cum se intampla de fiecare data, si aceasta slujba oficiata de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a emanat multa sensibilitate si a patruns in sufletul celor prezenti. Sunt foarte bucuroasa pentru ca am reusit sa ajung la slujba de pomenire pentru parintele nostru drag. Am o multumire sufleteasca ce cu greu poate fi descrisa in cuvinte. Desi am probleme la coloana si nu pot sta mult in picioare, in timpul celor doua slujbe nu am obosit deloc", a spus Pusa Macri, care l-a cunoscut si a primit ani la rand sfaturile parintelui Justin Parvu.


Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

16 Iunie 2014

Vizualizari: 805

Voteaza:

Parintele Justin, inconjurat de inimile pelerinilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE