Parintele Nicolae Necula - 70 ani de daruire

Ierarhi, cadre didactice, reprezentanti ai altor Biserici, ucenici si foarte multi prieteni au fost prezenti astazi, 5 mai 2014, alaturi de profesorul, colegul si mentorul lor - parintele Nicolae Necula. Intr-o atmosfera frumoasa, la Facultatea de Teologie Bucuresteana, s-au spus cuvinte de suflet, s-au depanat amintiri, informeaza TRINITAS TV.

„Ceea ce voi sublinia cu precadere este faptul ca Parintele Profesor Nicolae Necula a urmat ca profesor universitar de liturgica eminentului Parinte Profesor Ene Braniste. L-am cunoscut in parte pe marele universitar bucurestean. Pot sa spun ca urmasul sau la catedra de Liturgica a fost si pe cararile sale, nu doar ca pregatire stiintifica, dar si ca model de slujire si manifestare de zi cu zi”, a marturisit Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului.

„Doar dascalii care isi cinstesc dascalii vor avea ucenici si doar cei care au stiut sa uceniceasca la marii dascali au dreptul sa aiba ucenici. Nu au ucenici cei care nu au fost ucenici. De aceea, astazi, in fata Sfantului Altar, ucenicii Parintelui Profesor Necula, care nu este in varsta ci doar la varsta psalmistului si a plinatatii, au aratat ca sunt ceea ce sunt prin darul lui Dumnezeu, dar mai ales prin arcusul maestrului lor care i-a invatat sa scoata de pe coardele vioarei sau chitarei, cum a spus Sfantul Ignatie Teoforul, melodia si imnul care plac lui Dumnezeu”, spus la randul sau Inaltpreasfintitul Parinte Casian , Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

Tot cu prilejul aniversarii au fost editate mai multe lucrari printre care si volumul omagial ”Vocatie, slujire, jertfelnicie - cinstire si recunostinta Pr. Prof. Dr. Nicolae Necula”.

Autor a numeroase studii de teologie liturgica, indrumator de doctorat, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Capitala intre anii 2000-2007, parintele Nicolae Necula a fost cadru didactic al acestei institutii mai bine de 40 de ani unde, marturiseste cu emotie, s-a simtit mereu acasa.

„Este un moment important si nu as putea spune ca nu sunt emotionat. Am ajuns la varsta psalmistului, la 70 de ani pe care nu ii simt, dar ii gandesc, fiind totusi este o varsta a senectutii. Multumesc lui Dumnezeu in primul rand. Am foarte multa dorinta de viata, foarte multa placere de studiu, daruire pentru scris si pentru tot ce este frumos”, a spus Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

In anul 2004, Parintele Nicolae Necula a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul "Meritul Cultural", in grad de comandor.

Sursa: basilica.ro

05 Mai 2014

Vizualizari: 726

Voteaza:

Parintele Nicolae Necula - 70 ani de daruire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE