Parintele profesor Alexie Buzera a trecut la Domnul

In cursul zilei de 19 ianuarie, parintele profesor univ. dr. Alexie Buzera a trecut la cele vesnice, la onorabila varsta de 77 de ani, impliniti in data de 18 ianuarie a.c. Trupul sau a fost depus la Biserica Harsu din Craiova, slujba de prohodire urmand sa fie oficiata vineri, 21 ianuarie de catre un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

La slujba vor participa cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Craiova si de la alte institutii universitare din tara, preoti de la centrul eparhial, fosti elevi, studenti, apropiati si cunoscuti. De la Biserica Harsu, convoiul funerar se va indrepta spre cimiturul Roboiaca din Craiova unde va fi depus trupul parintelui.

Parintele profesor Alexie Buzera a fost un emerit muzicolog, compozitor, profesor si cercetator, recunoscut la nivel national si international. A fost profesor la Seminarul Teologic din Craiova, iar mai apoi profesor titular al catedrei de muzica bisericeasca din cadrul Facultatii de Teologie din acelasi oras (1991-2004). Intre anii 1971-1975 a fost director al cursului de Etnografie si Folclor din cadrul Universitatii populare din Craiova, iar din 1970 si pana in 1980 a indeplinit functia de lector la catedra de muzica din cadrul Universitatii. A fost membru al Asociatiei folcloristilor din judetul Dolj (din 1976) si al Cercului Compozitorilor din Craiova (din 1978), iar din 1990 este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. A cules, a transcris si a publicat din folclorul oltenesc, lasand adevarate tezaure pentru muzica din aceasta regiune a tarii: „De la Jiu in lung si-n lat“ (1971), „Folclor muzical din Gorj“ (1976), „Cantec de plai strabun“ (1979) etc. A sustinut conferinte pe teme muzicale, simpozioane si colocvii la Craiova, Bacau, Slatina, Bucuresti. A publicat numeroase articole, studii, recenzii in mai multe reviste, a armonizat si a compus cantece in stil popular, o parte din ele fiind publicate in colectii de specialitate. Este autorul „Manualului de muzica liniara“ pentru Seminarele teologice, facand parte, de asemenea, din comisia de alcatuire a manualelor de religie pentru scoli. A desfasurat o activitate laborioasa pe plan muzical si teologic. A pus in lumina opera marelui compozitor Ghelasie Basarabeanul. A slujit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”- Mantuleasa din Craiova.

Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l aseze in ceata dreptilor Sai!

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

21 Ianuarie 2011

Vizualizari: 877

Voteaza:

Parintele profesor Alexie Buzera a trecut la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE