Parohia Stefanestii de Sus, in haine de sarbatoare

Parohia Ştefăneştii de Sus din Protopopiatul Ilfov Nord a îmbrăcat duminica aceasta haine de sărbătoare. Biserica parohială a fost înnoită odată cu slujba de sfinţire a picturii, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a binecuvântat cu această ocazie şi lucrările săvârşite în ultimii ani la această parohie.
După mai mulţi ani în care biserica Parohiei Ştefăneştii de Sus a fost înfrumuseţată la interior şi exterior, duminica aceasta a venit şi momentul mult aşteptat de preoţi şi credincioşi, când locaşul a primit veşmântul nou şi înnoitor al harului. Pictura locaşului închinat Sfântului Ierarh Nicolae a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, Preasfinţia Sa a binecuvântat şi lucrările realizate la această parohie.

În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie.

„Cu prilejul slujbei de sfinţire a picturii şi de binecuvântare a lucrărilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, biserica a primit ca al doilea hram sărbătoarea Sfântului Ioan de la Prislop, care se ţine în fiecare an la 13 septembrie. Cu această ocazie, Preasfinţitul Ieronim Sinaitul a acordat rangul de iconom preotului paroh Marcel Matache de la această parohie. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-au acordat mai multe distincţii: Anghel Rababoc, primarul comunei Ştefăneşti, şi Radu Traian, ctitor principal al bisericii, au primit Diploma omagială şi Medalia omagială «Sfinţii Martiri Brâncoveni»; iar Anghel Ioan şi Elena Nicolae, credincioşi ai parohiei care s-au remarcat printr-o contribuţie deosebită la înfrumuseţarea bisericii, au primit diplome de vrednicie. La final, preotul Marcel Matache a oferit Preasfinţitului Ieronim Sinaitul, în semn de preţuire, din partea comunităţii, un engolpion şi o cruce arhierească“, ne-a transmis părintele Cristian Burcea, protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord.

Ridicarea actualei biserici din Ştefăneştii de Sus a început în anul 1946, după un plan întocmit de arhitectul Dumitru Ionescu-Berechet. Lucrarea a durat 5 ani. Din anul 1992 până în prezent, la această parohie slujeşte ca paroh părintele Marcel Matache, care, în anul 2006, a început ample lucrări de restaurare a sfântului locaş. S-a întărit structura de rezistenţă a bisericii, a fost înlocuit acoperişul, s-au refăcut picturile interioare, instalaţiile electrice şi de încălzire, biserica s-a înnoit cu mobilier, policandre şi obiecte de cult. Totodată s-au construit din temelie casa praznicală şi casa parohială şi s-a amenajat curtea bisericii.

Marius Nedelcu

Sursa:ziarullumina.ro

.

07 Octombrie 2014

Vizualizari: 438

Voteaza:

Parohia Stefanestii de Sus, in haine de sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE