Parteneriat de colaborare intre Biserica Ortodoxa Ceha si Biserica Ortodoxa Romana in vederea construirii unei Biserici ortodoxe

Biserica Ortodoxa Ceha si Biserica Ortodoxa Romana au semnat astazi,17 mai, parteneriatul de colaborare in vederea construirii unei Biserici ortodoxe in orasul Most din Cehia. Evenimentul a avut loc astazi in sala de festivitati a Facultatii de Teologie din Arad, in prezenta Preafericitului Cristofor, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din tinuturile Cehiei si Slovaciei si a Inaltpreasfintitului Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, informeaza Radio TRINITAS.

Delegatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel a fost parintele Ioan Armasi, Secretarul Cancelariei Sectorului Comunitati Externe al Patriarhiei Romane: "A avut loc astazi semnarea protocolului de colaborare dintre cele doua Biserici Ortodoxe surori privind ridicarea unei Biserici de lemn in stil maramuresean in orasul Most din Republica Cehia. Aceasta Biserica va fi construita pentru comemorarea ostasilor romani cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial pentru eliberarea a 140 de localitati din Cehia”, informeaza TRINITAS TV.

Biserica va avea hramul „Inaltarea Domnului”, iar slujbele vor fi oficiate in limba noastra de un preot desemnat de Patriarhia Romana. In fata Bisericii va fi ridicata o troita in memoria ostasilor romani care au cazut in cel de-al doilea Razboi Mondial pe mai multe fronturi din Cehia si Slovacia: "Acest protocol cuprinde atributiile fiecarei Biserici pentru indeplinirea acestei dorinte a noastre, a tuturor avand in vedere si faptul ca piatra de temelie a acestei Biserici a fost pusa de vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist. Biserica din Cehia se obliga sa construiasca fundatia, retelele ingineresti si tot ceea ce este necesar pentru buna desfasurare a activitatii bisericesti. Biserica Ortodoxa Romana, la randul ei, va trimite in Cehia o Biserica de lemn pe care o achizitioneaza, o va impodobi cu catapeteasma si cu toate celelalte necesare cultului ortodox. La aceasta Biserica va sluji un preot ortodox roman trimis de catre Patriarhia Romana care va fi in jurisdictia canonica a Bisericii Ortodoxe din Cehia. Slujbele vor fi savarsite in limba romana si, de asemenea, in fata acestei Biserici se va construi o troita si va fi adus in mod simbolic pamant din toate acele localitati care au fost eliberate de catre ostasii rusi”, a mai spus parintele Ioan Armasi.

Toti cei care doresc sa se alature Patriarhiei Romane, contribuind la implinirea acestui act sfant de cinstire a eroilor neamului romanesc, pot depune sume de bani in urmatoarele conturi ale Patriarhiei Romane, cu mentiunea „Pentru biserica din Most”: Patriarhia Romana - Misiune sociala si culturala

RO31RNCB0075004895030117 (in lei) si
RO04RNCB0075004895030118 (in Euro).

Sursa: basilica.ro

18 Mai 2010

Vizualizari: 388

Voteaza:

Parteneriat de colaborare intre Biserica Ortodoxa Ceha si Biserica Ortodoxa Romana in vederea construirii unei Biserici ortodoxe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE