Patriarhia Romana doreste reconcilierea

La Palatul Patriarhiei a avut loc ieri, 12 mai, o conferinta de presa in legatura cu hotararea Patriarhiei Ierusalimului referitoare la Asezamantul Romanesc de la Ierihon. Aceasta a fost sustinuta de Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal.

O delegatie formata din trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane se va intalni cu reprezentantii Patriarhiei Ierusalimului pentru a purta un dialog bilateral pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului Romanesc de la Ierihon, informeaza „Ziarul Lumina”. Cei trei ierarhi vor fi desemnati saptamana viitoare, in zilele de 19 si 20 mai, in cadrul sedintei de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, cand se va formula si punctul de vedere al Patriarhiei Romane referitor la atitudinea Patriarhiei Ierusalimului, prezentata in comunicatul din 9 mai, prin care anunta intreruperea comuniunii si caterisirea arhimandritului Ieronim Cretu, superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Iordan si Ierihon.

Anuntul a fost facut ieri de catre Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal, in cadrul conferintei de presa, sustinuta la Palatul Patriarhiei. Preasfintia Sa a exprimat regretul fata de luarea unei decizii unilaterale de catre Patriarhia Ierusalimului, in pofida faptului ca, in cadrul discutiilor preliminare pe care Preasfintia Sa le-a purtat la Ierusalim, pe 15 aprilie, cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, s-a convenit ca in cursul lunii mai o delegatie cu mandat oficial din partea Sfantului Sinod al BOR sa se deplaseze la Ierusalim pentru un dialog prin care sa se ajunga la o intelegere amiabila privind existenta Asezamantului Romanesc de la Ierihon.

Un acord existent, dar neformulat in scris

Preasfintitul Ciprian a relatat jurnalistilor prezenti istoricul asezamantului de la Ierihon, subliniind faptul ca lucrarile de constructie au inceput in anul 1998, in urma acordului dintre patriarhul Diodor al Ierusalimului si patriarhul Teoctist al Romaniei, care urma sa fie formulat intr-un document oficial. Desi lucrarile au demarat cu toate aprobarile din partea autoritatilor israeliene, moartea patriarhului Diodor si tranzitiile din perioada urmatorului patriarh au intarziat emiterea unui document de recunoastere oficiala a asezamantului. Preasfintia Sa a mai precizat ca argumentul de ordin canonic pe care il invoca Patriarhia Ierusalimului nu este insurmontabil, deoarece 'canoanele nu sunt dogme, ci sunt reguli bisericesti, de la care se pot face derogari atat timp cat exista o intelegere'. In acest sens, a dat exemplul prezentei bisericii bulgare din Bucuresti si a bisericii romanesti de la Sofia, care functioneaza legal si canonic, in baza unui acord care prevede mentinerea comuniunii prin pomenirea la Sfanta Liturghie a Patriarhului in jurisdictia caruia se afla biserica. Un caz similar il constituie si prezenta la Istanbul, in jurisdictia Patriarhiei Ecumenice, a unei parohii romanesti care isi desfasoara programul liturgic intr-o biserica pusa la dispozitie chiar de Sanctitatea Sa Bartolomeu. De asemenea, s-a precizat ca actualul caz al asezamantului romanesc nu este unul singular, deoarece Biserica Ortodoxa Rusa detine in Tara Sfanta 10 manastiri si asezaminte care functioneaza cu acordul Patriarhiei de la Ierusalim.

Privitor la punctele formulate in comunicatul Patriarhiei Ierusalimului, PS Ciprian Campineanul a spus ca stergerea din diptice se face doar in cazuri extreme, cum ar fi erezia, iar caterisirea parintelui arhimandrit Ieronim Cretu nu este fondata canonic, deoarece el nu este un cleric al Patriarhiei Ierusalimului, ci este reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte, care s-a bucurat inca de la inceput de recunoasterea lui oficiala in aceasta calitate si care l-a pomenit dintotdeauna la Sfanta Liturghie pe Preafericitul Teofil al III-lea ca ierarh canonic al locului. 'Noi recunoastem jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului, nu consideram interventia noastra o imixtiune si nu vedem o alta solutie pentru rezolvarea acestui conflict decat aceea ca Asezamantul Romanesc de la Ierihon sa ramana in continuare proprietatea Patriarhiei Romane', a spus Preasfintia Sa.

O necesitate pentru cei peste 3.000 de pelerini romani

Episcopul-vicar patriarhal a aratat si necesitatea prezentei acestui asezamant in Tara Sfanta, deoarece Patriarhia Ierusalimului nu are posibilitati de cazare si de asistenta religioasa pentru cei peste 3.000 de romani care vin anual in pelerinaj si care acorda in mod indirect un ajutor Patriarhiei Ierusalimului, prin pomelnicele si darurile pe care le ofera. Totodata, a precizat ca biserica de la Ierihon a fost construita special pentru pelerinii romani si in nici un caz pentru autohtoni, care beneficiaza de servicii religioase doar in bisericile grecesti. 'Nu putem concepe o casa pentru pelerini fara un lacas de rugaciune. Acestea au fost motivele care ne-au determinat sa continuam lucrarile, avand constiinta ca facem un lucru bun pentru credinciosii nostri, de care ne ingrijim atat in tara, cat si in strainatate, chiar daca au statut de pelerini si stau numai o saptamana sau doua in Tara Sfanta. Aceasta a fost o necesitate practica pentru numarul tot mai mare de pelerini care viziteaza Locurile Sfinte, chiar in pofida saraciei, si tocmai pentru ca sunt saraci si fac sacrificii mari pentru ca sa ajunga acolo, am cautat sa le oferim o casa a noastra, unde preturile de cazare sunt cu mult mai mici decat cele de la hoteluri, beneficiind totodata de asistenta religioasa si de posibilitatea de a participa la Sfanta Liturghie', a spus Preasfintia Sa.

Conferinta a continuat cu o sesiune interactiva, in cadrul careia jurnalistii au adresat intrebari si au primit raspunsuri privitoare la unele nelamuriri. 'Noi credem si nadajduim ca pana la urma vom ajunge la o intelegere frateasca, deoarece Biserica Ortodoxa Romana doreste cooperarea, consultarea si reconcilierea si speram ca Patriarhia Ierusalimului va raspunde solicitarii noastre de dupa sedinta de saptamana viitoare, cand se va institui delegatia de ierarhi care se va deplasa la Ierusalim', a incheiat PS Ciprian Campineanul.

Sursa: basilica.ro

13 Mai 2011

Vizualizari: 1213

Voteaza:

Patriarhia Romana doreste reconcilierea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE