Patriarhia Romana solicita Guvernului Romaniei pastrarea statutului actual al Secretariatului de Stat pentru Culte

Referitor la proiectul de hotarare de Guvern privind unele masuri pentru organizarea Ministerului Culturii si a Patrimoniului National si a Secretariatului de Stat pentru Culte, postat pe site-ul Ministerului Culturii in vederea dezbaterii publice, Patriarhia Romana precizeaza:

Desi in acest proiect legislativ se reitereaza faptul ca Secretariatul de Stat pentru Culte este institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale, Patriarhia Romana isi manifesta ingrijorarea fata de intentia de diminuare a statutului acestuia. Astfel, in proiectul de Hotarare de Guvern, la articolul 6, aliniatul 1, se mentioneaza: „Conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte se exercita de catre un director general numit prin ordin al ministrului Culturii si Patrimoniului National, potrivit legii”, cu toate ca Secretariatul de Stat pentru Culte se transfera cu organigrama si buget proprii din subordinea Secretariatului General al Guvernului in cadrul Ministerul Culturii si Patrimoniului National, fara a solicita vreun post de la acest Minister.

Patriarhia Romana considera eventuala adoptare a acestei hotarari in forma actuala drept o diminuare a rolului cultelor religioase in viata societatii romanesti si a reprezentarii conducerii Secretariatului de Stat pentru Culte in administratia publica centrala.

In mod traditional, conducerea organismului de specialitate al Statului roman in domeniul cultelor este detinuta de un demnitar cu rang de ministru sau secretar de Stat care face cunoscuta direct vocea Cultelor in Guvernul Romaniei. De altfel, actualul Guvern al Romaniei, prin Ordonanta de Urgenta nr.

16/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, mentine personalitatea juridica distincta a Secretaratului de Stat pentru Culte, pe cand proiectul de Hotarare de Guvern incearca sa diminueze acest statut cu riscul unei inconsecvente logice si a unei contradictii in termeni, stabilind ca un Secretariat de Stat cu personalitate juridica proprie poate fi condus de un director general.

Patriarhia Romana isi exprima speranta ca Guvernul Romaniei va analiza cu atentie propunerile din proiectul de hotarare de Guvern privind unele masuri pentru organizarea Ministerului Culturii si a Patrimoniului National si a Secretariatului de Stat pentru Culte si va pastra forma actuala traditionala de organizare a Secretariatului de Stat pentru Culte, care s-a dovedit viabila dupa 1990 in relatia dintre Cultele religioase autonome si autoritatile Statului in beneficiul societatii romanesti.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

29 Mai 2012

Vizualizari: 392

Voteaza:

Patriarhia Romana solicita Guvernului Romaniei pastrarea statutului actual al Secretariatului de Stat pentru Culte 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE