Patriarhul BOR a participat la dezvelirea statuii lui Nicolae Balcescu

 

Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane,  presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si alte personalitati marcante ale vietii politice, culturale si stiintifice au participat joi, 6 decembrie a.c., la dezvelirea statuii lui Nicolae Balcescu, amplasata de primarul Neculai Ontanu in Parcul Izvorul Rece, informeaza Primaria Sectorului 2 al Capitalei. La festivitate au fost prezenti si fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

 

Initiativa amplasarii statuii lui Nicolae Balcescu apartine unui Grup National de Initiativa, constituit pentru cinstirea memoriei marelui om politic si carturar roman.

 

Dupa intonarea imnului national, Prea Fericitul Daniel a oficiat o slujba de pomenire in memoria lui Nicolae Balcescu(1819 - 1852), luptator pentru libertatea, demnitatea si armonia natiunilor.

 

In cuvantul sau, Prea Fericitul Patriarh Daniel a spus:

 

"Ridicarea unei statui in memoria marelui patriot si om de cultura Nicolae Balcescu si inaugurarea ei astazi, la Sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, reprezinta un act de comemorare si de recunostinta din partea poporului roman, un gest simbolic pentru o persoana-simbol. Patronul spiritual al lui Nicolae Balcescu, Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este astazi cunoscut si cinstit in toata lumea pentru ca in timpul vietii sale (secolul al IV-lea) a iubit adevarul dreptei credinte si a iubit poporul pe care l-a pastorit, aparand demnitatea umana, ajutand cu rugaciunea si cu milostenia pe cei saraci, pe cei umiliti si pe cei marginalizati. Nicolae Balcescu a primit prin botez, ca dar de la Sfantul sau ocrotitor, dragostea pentru adevar si pentru poporul in care s-a nascut. In scrierile sale, mai ales in cartea "Romanii sub Mihai-Voda Viteazul", Nicolae Balcescu arata ca Evanghelia lui Hristos aduce lumii "legea libertatii, a demnitatii, a moralitatii si a perfectibilitatii", precum si "legea iubirii jertfelnice si a fratiei". Prin operele si actiunile sale, Nicolae Balcescu a luptat atat pentru libertatea si demnitatea natiunii, cat si pentru armonia dintre popoare. El sustinea ca, potrivit Providentei divine, fiecare natiune are o misiune de indeplinit in istoria omenirii, iar unitatea adevarata a popoarelor nu este aceea obtinuta prin ocuparea lor cu forta, ci unitatea realizata prin armonie sau cooperare libera intre natiuni, astfel incat identitatea si demnitatea lor sa fie recunoscute si cultivate. Multe din ideile lui Nicolae Balcescu vin din etosul crestin ortodox, pentru ca Biserica Ortodoxa a aparat si cultivat identitatea si demnitatea popoarelor pe care le pastoreste, iar foarte adesea ierarhii, preotii, diaconii si monahii au sustinut spiritual lupta de eliberare nationala si de refacere a unitatii nationale.

 

Iata de ce ne-am rugat astazi, comemorand un fiu demn al poporului roman si al Bisericii Ortodoxe Romane, cu speranta ca in curand osemintele lui vor fi aduse in patria sa, Romania, potrivit dorintei sale testamentare."

 

PF Patriarh Daniel i-a felicitat pe toti cei ce au organizat acest eveniment comemorativ, de profunda recunostinta si de inalta demnitate romaneasca.

 

Liderii politici prezenti la eveniment, in frunte cu presedintele Traian Basescu, au evocat la randul lor personalitatea lui Nicolae Balcescu si rolul pe care acesta l-a avut in istoria Romaniei. La finalul ceremoniei, presedintele Traian Basescu a depus o coroana de flori.

 

Lucrarea de bronz este creata de catre marele sculptor roman, Mircea Spataru, din al carui palmares artistic amintim monumentul "Iuliu Maniu", amplasat in Piata Revolutiei din Capitala, "Charles de Gaulle" din Piata cu acelasi nume sau "Carol I" care va fi amplasat in curand in Municipiul Craiova.

 

.

07 Decembrie 2007

Vizualizari: 946

Voteaza:

Patriarhul BOR a participat la dezvelirea statuii lui Nicolae Balcescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE